Volledig scherm
Minister Arie Slob (Onderwijs). © ANP

Minister wil bestuur omstreden islamitische school dwingen op te stappen

Minister Arie Slob (Onderwijs) is van plan het bestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam te dwingen om op te stappen, mocht de rechter donderdag toestemming geven een negatief inspectierapport over die school te publiceren. De minister vindt de inhoud van het rapport van de Onderwijsinspectie dermate onrustbarend dat hij aanstuurt op het vertrek van het bestuur. 

Om dat af te dwingen bereidt hij een zogeheten ‘aanwijzing op bestuur’ voor, zo bevestigen meerdere betrokkenen. Als het bestuur geen gehoor geeft aan Slobs aanwijzing, kan de financiering worden ingetrokken. Dit zou de facto het einde van de school betekenen.

Wanbeheer

Volgens de Inspectie van het Onderwijs is op het Haga sprake van financieel wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking van directeur-bestuurder Soner Atasoy en diens broer Son Tekin Atasoy, die als beleidsmedewerker op de school werkt. Het Haga heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat het rapport openbaar wordt. Donderdag doet de kantonrechter hierover uitspraak.

Uit onderzoek van deze krant bleek eerder dat de gemeente Amsterdam al jarenlang op alle mogelijke manieren probeert om van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum af te komen. Dat blijkt uit documenten die deze krant kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Uit de documenten rijst een beeld op van een worstelend gemeentelijk apparaat en stadsbestuur, dat de randen van de wet opzoekt. ‘Het handelen van de gemeente mag niet overkomen als pesten’, werd gewaarschuwd in een ambtelijk memo in de zomer van 2017 – aan de vooravond van de opening van de school