Volledig scherm
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, na de ministerraad. © ANP

Minister zwicht: 73 miljoen voor advocaten, massale staking van de baan

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt flink de beurs om de slepende onvrede onder rechtsbijstandadvocaten te beteugelen. Het kabinet maakt voor 2020 en 2021 plotseling 36,5 miljoen euro per jaar vrij om de vergoedingen van advocaten te verhogen. 

Daarmee is de grote staking van advocaten in januari volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) van de baan. Dekker lag al sinds de start van Rutte-3 op ramkoers met de juristen, omdat zij vinden dat ze een te lage vergoeding krijgen voor het bijstaan van verdachten die advocaten krijgen toegewezen via de Staat.

De minister weigerde de vergoedingen echter, ondanks verhitte debatten in de Tweede Kamer, te verhogen omdat het deel uitmaakt van zijn grote hervorming binnen de advocatuur. Dekker schoof verhoging van de vergoeding steeds voor zich uit, omdat hij vooral hoopte dat door zijn veranderingen geschillen minder vaak voor de rechtbank zouden worden uitgevochten. Dekker hoopte dat de zes miljoen Nederlanders die recht hebben op bijstand van een sociaal-advocaat, bijvoorbeeld via mediators tot oplossingen van conflicten zouden komen.

Regeerakkoord

Zo was het ook neergeschreven in het Regeerakkoord, want daar stond in dat het nieuwe stelsel niet meer mocht gaan kosten dan de 400 miljoen euro die er nu al voor werd uitgetrokken.

Pas als dat systeem zou zijn ingewerkt en er een besparing zou zijn gehaald van 150 miljoen in 2024, zou Dekker weer de beurs willen trekken voor hogere vergoedingen. Nu doet hij dat dus, tamelijk onverwachts, alsnog. Hij ziet het als ‘overbruggingskrediet’ om wel zijn hervormingsagenda door te kunnen zetten. ,,Het is niet zo dat ik de geldmachine ineens heb aangezet, maar dit biedt wel rust om te kijken hoe we op termijn tot veranderingen kunnen komen.”

Tafel

De Nederlandse Orde van Advocaten wilde eerder niet eens meer om tafel met Dekker. Die belangenclub liep weg bij de onderhandelingen. De NOvA bleef er op wijzen dat advocaten nu soms voor de helft van de tijd onbetaald werken aan rechtsbijstandzaken. Daarom legde de NOvA juist een eis van 30 miljoen per jaar neer. Dekker geeft daar nu gehoor aan.

De Tweede Kamer eiste nog voor de behandeling van de begroting van het ministerie, dat deze week ter tafel komt, dat er duidelijkheid zou komen. Dekker geeft die nu, maar precies zoals hij niet wilde: door zijn portemonnee om te keren.