Volledig scherm
Rector Bart Renders (L) en voorzitter Ayhan Tonca van de Raad van Bestuur van de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. © ANP

Ministerie stopt financiering Ibn Ghaldoun

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ziet geen toekomst meer in de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun en wil daarom de bekostiging per 1 november stopzetten. Dat heeft hij dinsdag laten weten in een reactie op het rapport van de Onderwijsinspectie naar het bestuurlijk handelen van de middelbare school, die voor de zomer in opspraak raakte door de diefstal van 27 eindexamens.

Volledig scherm
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs noemt de situatie bij de Ibn Ghaldoun-school 'uitzonderlijk'. © ANP
 
De ernstige reputatieschade van de examenfraude heeft de school op een niet vrijwel niet in te halen achterstand gezet.
De onderwijsinspectie
Volledig scherm
Leerlingen bij de Ibn Ghaldoun-school © EPA
Volledig scherm
De Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam. © anp

'De situatie bij Ibn Ghaldoun is zeer uitzonderlijk', zegt Dekker. Gezien het rapport zegt hij geen andere conclusie te kunnen trekken dan dat de school geen toekomst heeft. 'Ik realiseer me dat dit voor ouders en leerlingen een ingrijpend besluit is dat zorgt voor een periode van onzekerheid.'

Alles aan doen om school niet te sluiten
Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca zegt zich te beraden op de vervolgstappen, maar is ervan overtuigd dat zijn school blijft bestaan. 'Wij gaan er alles aan doen om de school niet te laten sluiten. Dat onze leerlingen les blijven krijgen, is het belangrijkste.' Volgens Tonca worden er op dit moment diverse gesprekken gevoerd over de toekomst van Ibn Ghaldoun. 'Het kan zijn dat we eventueel onder een andere vlag verder gaan, of op een andere manier een nieuwe start maken.' Hij weet niet precies wanneer daar duidelijkheid over is. 'Maar uiteraard voor 1 november.'

De inspectie concludeerde dinsdag in een onderzoek naar het bestuurlijk handelen van de Ibn Ghaldoun dat de school het niet gaat redden. 'De problemen beslaan zoveel terreinen en zijn in hun onderlinge samenhang zo groot, dat het binnen een beperkte periode van twee jaar feitelijk onmogelijk is om tot een voldoende en duurzame kwaliteitsverbetering te komen', schrijft de inspectie.

Een vrijwel niet in te halen achterstand
De inspectie concludeert dat het bestuur afgelopen jaren wel werk heeft gemaakt van kwaliteitsverbetering, maar dat de 'ernstige reputatieschade' van de examenfraude de school op een niet 'vrijwel niet in te halen achterstand heeft gezet'.

Hoewel het huidige bestuur en de schoolleiding geen verwijt wordt gemaakt, het zorgde zelfs voor een relatieve rust het afgelopen jaar, werd die 'ruw doorbroken' door de grootste eindexamenfraude ooit.

Eind mei begon de politie het onderzoek naar diefstal van eindexamens, nadat via internet het vwo-eindexamen Frans uitlekte. Dat gebeurde een dag voordat de vwo'ers het examen moesten maken. De Franse toets bleek op de Ibn Ghaldounschool te zijn gestolen. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat 27 examens op die school waren gestolen. Zeker 42 scholieren, waaronder de acht leerlingen van Ibn Ghaldoun, worden vervolgd voor het stelen van eindexamens of het verspreiden daarvan.

 
In het rapport oordeelt de inspectie ook genadeloos over de gemeente Rotterdam.
Volledig scherm
Het gebouw van de Ibn Ghaldoun-school. © ANP
BijlageDownload

Gebrekkig Nederlands sprekende docenten
De school heeft al jaren te kampen met slepende kwesties, zoals grote financiële problemen, onbevoegde en gebrekkig Nederlands sprekende docenten, een gesloten en slechte bedrijfscultuur, achterblijvende onderwijsprestaties en slechte panden. Er worden taallessen gegeven door docenten die daar niet de juiste diploma's voor hebben, op de lessen Arabisch na, die worden door eerstegraads bevoegde docenten gegeven.

In het rapport oordeelt de inspectie ook genadeloos over de gemeente Rotterdam. Die zette Ibn Ghaldoun in gebouwen die vanwege de slechte kwaliteit inmiddels door andere scholen waren verlaten. De inspectie oordeelde dat de gebouwen zo slecht zijn dat ze zelfs onder het 'kwalitatieve minimum' voor goed onderwijs zitten. De gemeente vroeg als verhuurder tonnen voor onderhoud.

De inspectie beoordeelde in 2008 de school als 'zeer zwak', maar greep niet hard in. In het rapport wijst de toezichthouder op jaren van onrust en bestuurswisselingen als één van de oorzaken van de problemen.

Het personeel en de ouders van de leerlingen van de school worden dinsdag op de hoogte gebracht van het inspectierapport. De school voert al langere tijd besprekingen met de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omgeving (CVO) om zich daar bestuurlijk bij aan te sluiten. Het is nog niet bekend wat dit rapport voor die samenwerking betekent.

Volledig scherm
© ANP