Volledig scherm
© BELGA

Ministerie van Onderwijs waarschuwt voor foute geodriehoeken HEMA

UPDATEEindexamenkandidaten opgelet: HEMA slaat alarm over geodriehoeken die door het hele land te koop waren. Op de meetinstrumenten staan te veel streepjes, waardoor berekeningen die gemaakt worden niet kloppen. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en het ministerie van Onderwijs waarschuwen voor de 'ongeschikte' en 'foute' exemplaren. 

Ministerie van OCW on Twitter

Heb je een #geodriehoek bij HEMA gekocht? Let dan goed op want er zijn foute exemplaren in omloop. Hiermee kan je problemen krijgen bij het #eindexamen Wiskunde. https://t.co/WEm0aSYccp

HEMA blokkeerde per direct de voorraad. ,,Het is een landelijk probleem'', vertelt een woordvoerster van de Nederlandse winkelketen. ,,We zijn erop geattendeerd door een oplettende examenkandidaat die zat te oefenen en zijn vervolgens gelijk op actie overgegaan. Op het moment hebben wij een kassablokkade en de geodriehoeken zijn uit de winkels gehaald.'' 

Iedereen die onlangs een geodriehoek heeft gekocht, kan deze kosteloos in de winkel omruilen voor een correct exemplaar. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor de fout.

Het is voornamelijk voor eindexamenstudenten belangrijk om te controleren of hun geodriehoek klopt. Het probleem bevindt zich in de streepjes aan de buitenkant van de driehoek, tussen de getallen 50 en 60. Hier staan normaal gesproken 9 streepjes, maar op de geodriehoeken van HEMA staan er 11. Het aflezen van de geodriehoek gaat daardoor verkeerd. 

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) en het ministerie van Onderwijs sloegen daarom op sociale media alarm. ,,
Let op: ongeschikte geodriehoeken van de HEMA in omloop. Check de jouwe even voor de zekerheid!'', meldde het CvTE op Twitter. Het ministerie wees op de aankomende eindexamens Wiskunde op middelbare scholen die voor aankomende week gepland staan en had het over 'foute exemplaren'.

Nog geen klachten

Volledig scherm
Exterieur van een vestiging van HEMA. © ANP

De Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren voorziet grote problemen voor leerlingen die de geodriehoeken alsnog gebruiken tijdens examens. ,,Door de fout klopt de hele geodriehoek niet meer'', zegt voorzitster Ebrina Smallegange. ,,Ik zou hem maar snel gaan omruilen.''

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ontving tot op heden nog geen klachten van eindexamenkandidaten. ,,Als het goed is, gaat het niet om een heel groot aantal geodriehoeken. En het gaat om een gedeelte van de driehoek die niet bij alle soorten wiskunde wordt gebruikt'', zegt voorzitster Anouk Gielen. ,,Maar scholieren die wiskunde B of C volgen, moeten even goed naar hun geodriehoek kijken.'' Gielen is blij dat de HEMA er op tijd bij was en vindt dat het bedrijf adequaat heeft gereageerd. 

In onderstaande video geeft Universiteit van Nederland tips om je optimaal voor te bereiden op je examen. 

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.