Minuut stilte of vlag halfstok op Nederlandse scholen om vermoorde Franse docent te herdenken
Nederlandse scholen herdenken maandag de vermoorde Franse docent Samuel Paty. Ze houden een minuut stilte, hangen de vlag halfstok of praten met de leerlingen over het belang van de vrijheid van meningsuiting.
Met de herdenking geven de scholen gehoor aan het verzoek van de Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, om zich solidair te tonen. ,,Vrijheid van meningsuiting is essentieel en we moeten al onze leraren steunen. We delen dezelfde waarden, dat zijn de waarden van Europa, en we moeten ons verenigen”, zo schrijft hij.
Onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven roepen de scholen op om de moord te herdenken. ‘Docenten moeten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen, zodat onze kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige burgers die kunnen samenleven in een land dat wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit', schrijven ze in een brief aan de vertegenwoordigers van leraren en scholen.
Maandag herdenken ook Franse scholen de vermoorde docent met een minuut stilte tussen 11.00 en 11.30 uur. De Franse onderwijsminister heeft andere landen gevraagd om daaraan mee te doen en zo een politieke boodschap uit te dragen.
Vlag halfstok
Nederlandse Scholen kunnen zelf beslissen hoe ze de Franse docent willen herdenken. Ze kunnen bijvoorbeeld één minuut stilte houden, de vlag halfstok hangen of met de leerlingen praten over de vrijheid van meningsuiting. Ook via sociale media kunnen leraren en scholen hun steun betuigen onder #solidariteit.
Onderwijsorganisaties roepen scholen op om mee te doen. ,,Het is belangrijk om de maatschappelijke dialoog met de jeugd te voeren over gevoelige onderwerpen in het kader van wereldburgerschap”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
CNV Onderwijs schaart zich ‘van harte’ achter de oproep van beide ministers. ,,Wij vinden het belangrijk dat iedereen op zijn of haar eigen wijze en passend bij zijn of haar school en leerlingen of studenten stilstaat bij de kernwaarden van onze democratie. Waar leraren in vrijheid en veiligheid over moeten kunnen spreken met hun leerlingen en studenten”, aldus voorzitter Jan de Vries.
Mohammed-cartoons
De Franse docent Samuel Paty (47) werd twee weken geleden op straat onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeen. Over de docent was volgens de Franse regering een fatwa uitgesproken, nadat hij Mohammed-cartoons had laten zien tijdens een geschiedenisles. Aan de hand van de prenten wilde Paty met zijn leerlingen praten over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Hij bood leerlingen aan om de klas uit te gaan als ze er niet over wilden praten.
Na de les kreeg de docent echter bedreigingen. Hij koos bewust een andere route van school naar huis. De Tsjetsjeen die hem wist te vermoorden, bood leerlingen van de middelbare school driehonderd euro om Paty aan te wijzen. Zo wist de moslimextremist hem alsnog te vinden en hem om het leven te brengen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGilze
Mensenhandelaren actief bij azc, asielzoekers stappen in geblindeerde busjes: ‘Moderne slavernij’
Uitbuiters, mensenhandelaren en illegalen zijn structureel actief rond het asielzoekerscentrum in Gilze, een van de grootste in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van deze site. ,,Het aantal ongure figuren is toegenomen.” -
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
Met video
Dode en vier gewonden door ernstig bedrijfsongeval bij olieraffinaderij in Zeeuwse Nieuwdorp
Bij een ernstig bedrijfsongeval bij olieraffinaderij Zeeland Refinery in Nieuwdorp is vanmorgen een man om het leven gekomen en zijn vier gewonden gevallen. Het dodelijke slachtoffer is een medewerker van een onderaannemer. Wat er is gebeurd, is nog niet duidelijk.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Van der Burg wil crisisnoodopvang langer openhouden
De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gingen daarmee akkoord, zei hij. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kunnen hierdoor ‘een paar duizend plaatsen’ langer openblijven.