Misdaad daalt opnieuw, politie jaagt het vaakst op 18-jarige
De misdaad in Nederland blijft afnemen. Burgers geven zelf aan minder vaak slachtoffer te worden van criminaliteit en ook de politie registreert minder misdrijven. Criminelen waarop de politie jaagt, zijn wel vaak piepjong. De meest voorkomende leeftijd onder verdachten is gedaald tot 18 jaar. De aangiftebereidheid is wel gedaald. Van 29 procent in 2012 tot 24 procent in 2017.
Delen per e-mail
Het afgelopen jaar registreerde de politie 234 verdachten per 10.000 achttienjarigen. Vijf jaar geleden lag die criminele piek nog bij 19 jaar. Jongeren plegen over het algemeen impulsieve misdrijven, zoals overvallen. De politie noemt die ontwikkeling zorgelijk.
Over de hele linie zijn in Nederland minder misdrijven gepleegd, constateren de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal gewelds- en vermogensdelicten en gevallen van vandalisme is in vijf jaar tijd bijna een kwart afgenomen. In totaal registreerde de politie vorig jaar 800.000 misdrijven ten opzichte van 1,2 miljoen in 2012.
Steekproef
Ondanks de daling wordt nog altijd 1 op de 7 slachtoffer van een delict. Dat is te veel.
De trend van de dalende misdaad blijkt niet alleen uit politiecijfers. Zo doet de Veiligheidsmonitor onderzoek onder een steekproef van de Nederlandse bevolking van vijftien jaar of ouder. In het onderzoek is aan ongeveer 150.000 mensen gevraagd naar gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten waarvan ze het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden. Dat geldt ook voor delicten waarvan geen melding of aangifte is gedaan bij de politie. Afgelopen jaar gaf 15 procent van de Nederlanders aan het slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende criminaliteit en vandalisme. In 2012 was dat nog 20 procent.
De door de politie geregistreerde misdrijven daalden in dezelfde periode met 30 procent. Het aantal verdachten in Nederland is sinds 2012 met een derde gedaald. Korpschef Erik Akerboom: ,,Ondanks de daling wordt nog altijd 1 op de 7 slachtoffer van een delict. Dat is te veel. Het goede nieuws is dat het op straat veilig wordt. Tegelijkertijd vragen mensen steeds meer hulp van de politie.''
Trend
Daarmee zet de dalende trend in Nederland door. Sinds 2005 laat de geregistreerde criminaliteit een dalende lijn zien. De afgelopen vijf jaar daalde de criminaliteit het hardst in Noord/Holland en Zeeland/West Brabant. De kleinste daling was er in Amsterdam. In vier gemeenten is het aantal misdrijven in vijf jaar gehalveerd: Alphen-Chaam, Leeuweradeel, Woudrichem en Wageningen.
Cybercriminaliteit nam het afgelopen jaar wel toe. Eén op de negen Nederlanders van 15 jaar of ouder gaf aan in 2017 het slachtoffer te zijn geweest van cybercrime. Ze hadden het vaakst last van hackers. Daarna kwam koop- en verkoopfraude op het internet het vaakst voor. Cyberpesten staat op een derde plaats. In totaal ging het om 2,6 miljoen cybercrimedelicten.
Daling
De door de politie gepresenteerde cijfers laten een stevige daling zijn. Zo kwamen er in 2012 nog bijna achtduizend straatroven voor in de politie-systemen. In 2017 waren dat er nog 3576. Vorig jaar werden er 1103 overvallen gepleegd, vijf jaar geleden nog bijna het dubbele. Het aantal woninginbraken is gezakt van 55.000 tot 49.000.
Er ligt wel een probleem als het gaat om internetaangiften. In april 2017 kelderde het aantal online aangiften. Dat was vanwege de invoering van DigiD. ,,We gaan goed onderzoeken waarom er minder internetaangiften zijn. Wellicht haken mensen af. Die moeten we binnenboord zien te houden''. aldus korpschef Erik Akerboom.
Minder onveilig
Nederland voelt zich steeds minder onveilig, blijkt uitonderzoek van het CBS. Nog 34 procent van de bevolking voelt zich weleens onveilig. Dat percentage lag vijf jaar geleden nog op 37 procent. Mensen zijn zich veiliger gaan voelen in het centrum van hun woonplaats, in winkelgebieden en in hun eigen buurt.
De politie en het CBS maakten vandaag de cijfers bekend over de veiligheid in Nederland. Lees hier onder het verslag van de persconferentie terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moordverdachte valt door de mand door reizen zonder treinkaartje
De politie heeft afgelopen week een man in de boeien geslagen die was opgevallen omdat hij zonder kaartje in de trein reisde. Dat ontbrekende vervoersbewijs deed hem de das om. Het trok de aandacht van handhavers van de NS, waarna de gealarmeerde politie ontdekte dat de man gezocht werd voor moord of doodslag. -
Reacties op toeslagenaffaire: ‘Rutte is de verkeerde persoon om terug te keren’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 22 januari in de krant verschenen over onder meer Diederik Gommers en de toeslagenaffaire. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Eerste nacht met avondklok: politie deelt boetes uit, noodbevel op Urk
Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het ingaan van de avondklok. Op Urk vernielden relschoppers een teststraat van de GGD en in het Limburgse Stein zijn veertien mensen aangehouden die lak hadden aan de maatregel. Ook in Rotterdam en Amersfoort waren er protestacties.
-
PREMIUM
De schoenen van Hugo Westerveld (GroenLinks) krijgt vaak commentaar op haar uiterlijk: ‘Je leert het op de harde manier
Van de tatoeage van Peter Kwint tot de schoenen van Hugo de Jonge: het uiterlijk van politici blijft niet (meer) onopgemerkt. Daarom neemt modejournaliste Josine Droogendijk in aanloop naar de verkiezingen de politieke looks onder de loep. Met vandaag aandacht voor GroenLinks. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
rechtszaak Tbs met dwangverpleging voor schizofrene vluchteling die 18-jarige Rik doodstak
De rechtbank in Den Bosch heeft de 26-jarige Soedanese vluchteling Ayoub Y. vrijdag tbs met dwangverpleging opgelegd. De man is schuldig bevonden aan het doodsteken van de 18-jarige Rik van de Rakt, op 19 april vorig jaar in het Brabantse Oss.