Mishandelende vader van 19 kinderen uit Bunschoten krijgt twee jaar cel

videoHenk Koelewijn, de streng gereformeerde vader van 19 kinderen uit Bunschoten, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het stelselmatig mishandelen van een aantal van zijn zonen en dochters. Ook krijgt hij een contactverbod van vijf jaar. Koelewijn gaat waarschijnlijk niet in hoger beroep tegen zijn straf.

Volledig scherm
© Petra Urban

De 59-jarige aannemer en vishandelaar uit het dorp aan het Eemmeer hoorde zijn vonnis vanmiddag aan in een afgeladen rechtszaal. De zaak tegen de excentrieke Bunschoter, die zijn kinderen opvoedde volgens de principes van de 17de eeuwse Statenbijbel, trok de afgelopen twee jaar veel  aandacht.  

Koelewijn en zijn vrouw werden in september 2016 gearresteerd in hun woning nadat vier inmiddels volwassen kinderen aangifte hadden gedaan tegen hun vader. De Bunschoter bracht zijn kinderen geregeld tucht bij met een houten lat. Hij sloot ongehoorzame zonen en dochters soms dagenlang op in een donkere ruimte. Ze moesten hun behoefte doen in een emmer. De zeven nog thuiswonende minderjarige kinderen Koelewijn werden na zijn aanhouding uit huis geplaatst.

De rechtbank achtte het dreigen met een kettingzaag op zijn oudste zoon bewezen, maar kon niet meer vaststellen of het feit al dan niet verjaard was. Volgens de rechter had Koelewijn bovendien niet de intentie zijn kind te doden.. ,,De verdachte wilde zijn zoon een lesje leren. De kans op overlijden was niet aanmerkelijk'', zo las de rechter voor uit het vonnis. 

De poging tot het wurgen van een andere zoon vond de rechtbank niet bewezen. Ook voor het misbruik dat Koelewijn zou hebben gepleegd bij een destijds 13-jarige dochter troffen de rechters onvoldoende bewijs aan. 

Mishandeling

Volgens de rechtbank mishandelde Koelewijn tien van zijn kinderen jarenlang door ze er stelselmatig met een lat of vlakke hand van langs te geven. ,,De verdachte ziet de strafbaarheid van zijn handelen niet in. Hij zag het als een te  rechtvaardigen en noodzakelijk onderdeel van de opvoeding'', citeerde de rechter uit het vonnis.

Ook sloot Koelewijn vijf van zijn kinderen meer dan eens op in een  zeecontainer op het erf en op een donkere zolder.  De  rechtbank tilde zwaar aan het ontnemen van hun vrijheid. De Bunschoter moet terug de cel in, omdat een voorwaardelijke straf volgens de rechters geen zin heeft. Met zijn onbuigzame houding en heilige overtuiging van het eigen gelijk is Koelewijn ook niet te behandelen, oordeelde de rechbtank.      

Hij mag de komende vijf jaar geen contact hebben met zijn minderjarige kinderen, de kleinkinderen en met de volwassen zoon en dochters die aangifte tegen hem deden.  De elf maanden die Koelewijn na zijn aanhouding in voorlopige hechtenis zat, wordt van zijn straf afgetrokken. De echtgenote wacht nog vervolging voor medeplichtigheid.