Volledig scherm
PREMIUM
Benaouf A. tijdens een eerdere zitting © anp

Mislukte bevrijdingsactie tekent nietsontziende Mocro-maffia

De man die vandaag door leden van de Amsterdamse onderwereld op een spectaculaire wijze met een helikopter uit de gevangenis in Roermond had moeten worden gehaald zou Benaouf A. zijn. Hij wordt ook wel gezien als een spil in de Amsterdamse Mocro-oorlog en was een van de doelwitten van de beruchte dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. De mislukte bevrijdingsactie is een nieuw, bizar incident in de oorlog binnen de zogeheten Mocro-maffia. 

Die oorlog begon ruim vijf jaar geleden, toen een grote criminele bende in de Amsterdamse onderwereld in twee kampen uiteenviel. Aanleiding voor de breuk was een ruzie om 200 kilo cocaïne, die verdween uit de haven van Antwerpen. Er ontstonden twee groepen, waarvan er één werd geleid door Benaouf A.

Sindsdien werden meer dan twintig liquidatiepogingen gepleegd. Bij één daarvan was bendeleider Benaouf A. het doelwit. Een groep rivalen opende het vuur op hem in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, maar hij overleefde de wildwest-schietpartij met veel geluk.