Volledig scherm
Marco Kroon © ANP

MIVD-medewerkers luiden noodklok: 'Levens in gevaar door verklaringen Marco Kroon'

Twee oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zeggen voor hun leven te vrezen, doordat majoor Marco Kroon in de media heeft verteld over een geheime operatie in Afghanistan. Ze bereiden een rechtszaak voor tegen Defensie.

Quote

Ik ben met hem gezien in Kabul. Daarom is er nu een risico voor mij en mijn familie, zelfs in Nederland

Ahmed

De twee, die van Afghaanse komaf zijn maar al jaren in Nederland wonen, doen anoniem hun verhaal tegenover Nieuwsuur. Met de rechtszaak willen ze hulp van het ministerie afdwingen om elders in Europa een nieuw bestaan op te bouwen.

,,Marco Kroon heeft een heel grote fout gemaakt. Ik ben met hem gezien in Kabul. Daarom is er nu een risico voor mij en mijn familie, zelfs in Nederland'', zegt een van hen, die door het programma de gefingeerde naam Ahmed heeft gekregen. Hij hield naar eigen zeggen contact met bronnen bij al-Qaeda en de Taliban. De ander, aangeduid als Mahmoud, vergezelde als tolk spionnen.

Andere bronnen van Nieuwsuur bevestigen dat de mannen belangrijk inlichtingenwerk deden. Ze zouden bijvoorbeeld informatie over bermbommen en hinderlagen hebben achterhaald voor de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Incident

Uitspraken die Kroon onlangs deed over een geheime inlichtingenoperatie, waar hij zelf aan deelnam in 2007, zouden er onlangs ook al toe hebben geleid dat Defensie voortijdig commando's heeft teruggehaald van een missie. 

Majoor Kroon, drager van de militaire Willems-Orde, bracht in februari een uitgebreid persoonlijk relaas over de zaak naar buiten in deze krant. De Telegraaf meldde later dat voor de inlichtingenmissie een huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd gebruikt als uitvalsbasis. Voor Kroon was de aanleiding om er in het openbaar over te vertellen het feit dat justitie onderzoek doet naar zijn handelen. 

Majoor Kroon wil nu niet op de zaak reageren, laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops desgevraagd weten. Kroon en zijn advocaten wachten eerst de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) af.

Spreekverbod

Volgens de twee oud-MIVD'ers had het ministerie de officier een spreekverbod moeten opleggen. ,,Omdat ze Kroon niet tegen hebben gehouden, hebben ze mijn leven in gevaar gebracht", stelt 'Ahmed'. Minister van Defensie Ank Bijleveld zei eerder dat een spreekverbod niet mogelijk was.

Defensie zegt nu in een reactie met de advocaten van de voormalige inlichtingenmedewerkers in contact te zullen treden over de 'concept-dagvaarding'. Meer details wil het ministerie niet kwijt. ,,Defensie doet in het openbaar nooit uitspraken over inlichtingenoperaties.''