Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Mkb’er laat brexit-subsidie links liggen

Nederlandse bedrijven maken geen aanspraak op de speciale brexit-subsidie. De overheid heeft vier miljoen euro klaarliggen voor advies over de naderende brexit, maar daarvan is tot nu toe niet meer dan maximaal 10.000 euro uitgekeerd.

Slechts vier mkb’ers hebben geld gekregen uit het subsidiepotje waarmee de bedrijven advies kunnen inwinnen over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Nog eens zes bedrijven hebben een subsidieaanvraag lopen.

,,Dat is erg weinig”, erkent een woordvoerder van het ministerie. Het gaat om zogeheten brexit-vouchers, waarmee ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een vergoeding krijgen voor extern advies over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het kabinet heeft 3,95 miljoen euro voor de vouchers uitgetrokken.

,,Dat tot nu toe slechts een kwart procent van dat bedrag is uitgekeerd, is zeer zorgwekkend’’, zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. ,,We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorbereiden op de brexit. Terwijl het slim is om dat wél te doen, want je kunt nu al meer doen dan je denkt.’’

Quote

We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorberei­den op de brexit.

Woordvoerder MKB-Nederland

Met de subsidie kunnen mkb’ers hulp krijgen bij de keuze van een alternatieve afzetmarkt voor het Verenigd Koninkrijk. Ook kunnen ze advies inwinnen over de gevolgen van de brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen. De subsidie dekt tot 50 procent van de kosten die een bedrijf maakt, met een maximum van 2500 euro.

Het ministerie weet niet of de regeling niet wordt gebruikt omdat bedrijven het niet nodig hebben of omdat de brexit-vouchers onbekend zijn. ,,Dat is moeilijk vast te stellen’’, stelt een woordvoerder. MKB-Nederland denkt dat ondernemers afwachtend zijn.

Geen zekerheid

,,De berichten in de media wisselen continu, vanuit Brussel en vanuit Londen’’, zegt de woordvoerder van MKB-Nederland. ,,Mensen snappen er geen hout van: dan is er weer met 95 procent zekerheid een akkoord, dan gaat het weer helemaal mis. Ondernemers weten gewoon niet waar ze aan toe zijn.’’

Een speciale site waar bedrijven een indicatie kunnen krijgen van de impact van de brexit wordt wél veel wordt bezocht. 25.000 ondernemers vulden deze ‘Impact Scan’ in, blijkt uit cijfers van het ministerie.