Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Mkb’er laat brexit-subsidie links liggen

Nederlandse bedrijven maken geen aanspraak op de speciale brexit-subsidie. De overheid heeft vier miljoen euro klaarliggen voor advies over de naderende brexit, maar daarvan is tot nu toe niet meer dan maximaal 10.000 euro uitgekeerd.

Slechts vier mkb’ers hebben geld gekregen uit het subsidiepotje waarmee de bedrijven advies kunnen inwinnen over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Nog eens zes bedrijven hebben een subsidieaanvraag lopen.

,,Dat is erg weinig”, erkent een woordvoerder van het ministerie. Het gaat om zogeheten brexit-vouchers, waarmee ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een vergoeding krijgen voor extern advies over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het kabinet heeft 3,95 miljoen euro voor de vouchers uitgetrokken.

,,Dat tot nu toe slechts een kwart procent van dat bedrag is uitgekeerd, is zeer zorgwekkend’’, zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. ,,We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorbereiden op de brexit. Terwijl het slim is om dat wél te doen, want je kunt nu al meer doen dan je denkt.’’

Quote

We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorberei­den op de brexit.

Woordvoerder MKB-Nederland

Met de subsidie kunnen mkb’ers hulp krijgen bij de keuze van een alternatieve afzetmarkt voor het Verenigd Koninkrijk. Ook kunnen ze advies inwinnen over de gevolgen van de brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen. De subsidie dekt tot 50 procent van de kosten die een bedrijf maakt, met een maximum van 2500 euro.

Het ministerie weet niet of de regeling niet wordt gebruikt omdat bedrijven het niet nodig hebben of omdat de brexit-vouchers onbekend zijn. ,,Dat is moeilijk vast te stellen’’, stelt een woordvoerder. MKB-Nederland denkt dat ondernemers afwachtend zijn.

Geen zekerheid

,,De berichten in de media wisselen continu, vanuit Brussel en vanuit Londen’’, zegt de woordvoerder van MKB-Nederland. ,,Mensen snappen er geen hout van: dan is er weer met 95 procent zekerheid een akkoord, dan gaat het weer helemaal mis. Ondernemers weten gewoon niet waar ze aan toe zijn.’’

Een speciale site waar bedrijven een indicatie kunnen krijgen van de impact van de brexit wordt wél veel wordt bezocht. 25.000 ondernemers vulden deze ‘Impact Scan’ in, blijkt uit cijfers van het ministerie.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”