MKB-voorzitter: ‘Kabinet is onbetrouwbaar’
Het kabinet doet aan symboolpolitiek en toont zich onbetrouwbaar door bedrijven op te laten draaien voor koopkrachtverbetering, vindt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. ,,De enige bij wie het geld tegen de plinten klotst is Wopke Hoekstra.”
De voorzitter van MKB Nederland is boos over de uitgelekte maatregelen die het kabinet op Prinsjesdag bekend maakt om de koopkracht op te vijzelen. Bedrijven krijgen volgens hem onterecht een deel van de rekening gepresenteerd. Zo wordt de beloofde verlaging van de winstbelasting (vpb) een jaar uitgesteld en afgezwakt, en wordt de zelfstandigenaftrek beperkt.
Doodgewone familiebedrijven
Dat het kabinet de koopkracht van burgers wil opvijzelen, is heel goed, meent Vonhof. Maar het verhaal waarmee bedrijven de rekening krijgen gepresenteerd is vals, stelt hij. ,,Er wordt gedaan alsof kleine ondernemers worden ontzien, doordat alleen het toptarief voor winsten boven de 200.000 euro wordt aangepakt. Maar men vergeet erbij te vertellen dat het hier om ruim 50.000 mkb-bedrijven gaat die in dat toptarief vallen. Dat zijn veelal doodgewone familiebedrijven, die de plaatselijke voetbalvereniging steunen of arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Maar in Den Haag doen ze alsof het gaat om multinationals als Shell en Unilever. Nou, volgens mij was de discussie nou net dat die bedrijven helemaal geen vpb betalen.”
Er wordt gedaan alsof kleine ondernemers worden ontzien. Men vergeet erbij te vertellen dat het hier om ruim 50.000 mkb-bedrijven gaat.
Nog kwalijker vindt hij de inperking van de zelfstandigenaftrek. Die wil het kabinet in tien jaar tijd verlagen van 7280 euro naar 5000 euro. Daarbij wordt volgens Vonhof het verhaal gehouden dat daarmee schijnzelfstandigheid wordt bestreden. Maar wie echt de dupe is, is de winkelier met een eenmanszaak of VOF, voorspelt hij.
Groenteboer
,,Neem bijvoorbeeld een groenteboer of bloemist die 60 uur per week werkt, niet omdat hij daar zoveel mee verdient – als je de uren omrekent kom je vaak onder het minimumloon uit – maar omdat hij dit graag doet. Dat zijn ondernemers die een betrouwbare overheid nodig hebben, en het kabinet trekt zo even het kleedje onder hen vandaan. En waarom? Om een politiek probleem op te lossen. Ik begrijp dat men schijnzelfstandigheid wil aanpakken, maar zit dan niet ondernemers in de portemonnee. Dit is symboolpolitiek.”
Ondernemers hebben een betrouwbare overheid nodig, maar dit kabinet trekt het kleedje onder hen vandaan.
Vonhof verzet zich tegen ‘het beeld’ in de samenleving dat bedrijven worden ontzien en hun verantwoordelijkheid ontlopen. ,,Er is een stemming aan het ontstaan dat ondernemers niet meer meedoen, dat het grote graaiers zijn. Veel ondernemers zijn niet zielig, maar ze verdienen niet allemaal heel veel geld. De politieke discussie gaat vaak over grote bedrijven, maar 99 procent van ons bedrijfsleven behoort tot het mkb.”
Asscher
Het is volgens Vonhof een hardnekkig misverstand dat de burger de afgelopen jaren de belastingen alleen maar verhoogd zag worden en bedrijven juist minder zijn gaan betalen. Hij wijst op het regeerakkoord: netto nemen de lasten voor het bedrijfsleven ook onder dit kabinet gewoon toe. Tegenover de verlaging van het vpb-tarief staat verbreding van de grondslag, waardoor over een groter deel van de winst belasting verschuldigd is.
,,Onder de streep gaan de lasten omhoog. Door de vpb-maatregel komt daar nog eens ruim een miljard euro bij. Dat is geen klein bier. En dan zegt Lodewijk Asscher van de PvdA in jullie krant dat de beloofde verlaging van de winstbelasting helemaal niet door moet gaan. Maar we betalen al fors meer, we betalen die vpb-verlaging nota bene zelf. Zijn verhaal raakt echt kant noch wal.”
Rutte
Hij voelt zich niet aangesproken door de uithaal van minister-president Mark Rutte, dat de winsten ‘tegen de plinten klotsen’, terwijl de lonen amper zouden zijn gestegen. ,,De contractloonstijgingen gaan in het mkb inmiddels richting de 3 procent, nog los van incidentele loonstijgingen”, stelt Vonhof. ,,Tegelijkertijd loopt de winstgevendheid van bedrijven terug. Nederlandse toeleveranciers in de auto-industrie merken bijvoorbeeld nu al de terugval in Duitsland. De economie vlakt intussen verder af. Wat je straks krijgt is dat winsten verder afnemen, terwijl loonstijgingen in cao’s nog gewoon doorlopen. Dan krijgen ondernemers het natuurlijk lastig.”
Dat Nederlandse burgers desondanks hun koopkracht amper hebben zien stijgen is volgens Vonhof het bedrijfsleven niet aan te rekenen. ,,Werkenden zijn sinds de crisis 300 euro per maand meer kwijt aan belastingen en premies. Het grootste deel van de loonstijging gaat bij minister Hoekstra de staatskas in. De enige bij wie het geld tegen de plinten klotst is Hoekstra.”
Vorig jaar hield de minister van Financiën 11 miljard euro over. Ook dit jaar is er een overschot. Vonhof: ,,En toch moeten bedrijven mede opdraaien voor koopkrachtverbetering. Ik snap dat je een goede huisvader wilt zijn, maar nu er een overschot is en geld lenen voor de overheid zelfs gratis is, is sprake van een optimum. Onze staatschuld zit ruim onder de 60 procent. Misschien is de staatschuld zelfs wel te klein aan het worden. Die lastenverlichting kan het kabinet prima zelf betalen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter
Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840. -
PREMIUMColumn
De Rabobank: voor al uw boter op het hoofd
Columnist Sjoerd Mossou over het besluit van de Rabobank om niet meer in zee te willen met professionele voetbalclubs. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
PREMIUM
Familie Geene vlucht voor bosbrand in Frankrijk: ‘Het was ‘s nachts wel eng’
Ze waren na een lange reis eindelijk gearriveerd op hun vakantiebestemming: camping Saint Pas bij Mostuéjouls. Maar na slechts een paar uur slapen moest de familie Geene uit Goes weg vanwege een grote bosbrand. Ze werden net als duizenden anderen geëvacueerd. En ondertussen hebben ook vakantiegangers in Zuidwest-Frankrijk en Spanje last van de gevolgen van de bosbranden. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
PREMIUM
Doodgeschoten Akram el Idrissi (21) was mogelijk niet het doelwit in Amsterdamse Rivierenbuurt
Amsterdammer Akram el Idrissi (21) was mogelijk niet het doelwit van de schietpartij die hem op 23 maart fataal werd in de Rivierenbuurt. Een vriend uit zijn groepje vermoedt dat de kogels voor hem bedoeld waren. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Rouwstoet met enorme limo en ‘Ik ben dom, lomp en famous’ dendert door hartje Tilburg
Ronkende motoren, toeterende auto’s en een Hummer-limousine van 12 meter, met zittend op het dak drie vrouwen die opzwepende gebaren maken. Het is geen alledaagse rouwstoet die in Tilburg arriveert. Hier wordt afscheid genomen van Toon Damen Jr., de 37-jarige Tilburger die vorige week in de Borselestraat werd doodgeschoten.