Volledig scherm
De broer van de kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd over de zogeheten Mocro-maffia, is doodgeschoten in Amsterdam-Noord. © ANP/FB

Mocromaffia verandert het misdaadlandschap

VideoDe liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. laat zien hoe hondsbrutaal en gewelddadig de huidige generatie Marokkaanse criminelen opereert. Hoe de Mocro-maffia in sneltreinvaart het misdaadlandschap heeft veranderd.

Op klaarlichte dag werd deze week de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten. Het was in zijn eigen bedrijf in Amsterdam Noord. Naar verluidt voerde de dader een sollicitatiegesprek. De schutter had geen moeite gedaan zich te vermommen en staat haarscherp op camerabeelden. Het tekent hoe rücksichtlos en brutaal Marokkaanse criminelen werken.

Nabil B. (30) is voor zover bekend de eerste kroongetuige die een boekje open doet over de Marokkaanse onderwereld. Sinds december heeft hij verklaard over een serie liquidaties in het Amsterdams-Utrechtse milieu, waar Ridouan Taghi en Saïd Razzouki achter zouden zitten. Bij één van die liquidaties was hij zelf betrokken. Hij regelde een auto en hield een doelwit in de gaten. Toen de verkeerde werd doodgeschoten, een vriend van B., stapte hij uit gewetensnood over naar justitie.

Unicum in Nederland 

Dat familie van een kroongetuige wordt neergeschoten, is een unicum in Nederland. Toen de Nederlandse kroongetuigen Fred R. en Peter la S. in het liquidatieproces gingen verklaren, werd ook al gespeculeerd dat hun familie wat zou overkomen, zegt misdaadjournalist Paul Vugts. ,,Maar het gebeurde niet. Hier is die grens wel overschreden. Het heeft te maken met criminelen die zich onaantastbaar wanen. Wat ook meespeelt is dat verraad binnen de Marokkaanse netwerken als een doodzonde wordt beschouwd. Je houdt je mond tegenover de politie.”

Vugts schreef talloze artikelen in het Parool en twee boeken over de Marokkaanse onderwereld. Die publicaties brachten hem dusdanig in gevaar dat hij sinds oktober 2017 onder politiebewaking moet leven. Waar Nederlandse kopstukken als Klaas Bruinsma en Willem Holleeder zelf de publiciteit zochten, verfoeien Marokkaanse criminelen de media. Mannen als Ridouan Taghi tolereren niet dat er over ze wordt gepubliceerd. De zware crimineel Naoufal F. zette journalisten die over zijn tbs-verleden schreven op een zwarte lijst. Taghi staat inmiddels op de Nationale Opsporingslijst. F. zit al enige tijd vast.

Grens is gepasseerd 

Criminoloog Henk Ferwerda van onderzoeksbureau Beke vindt het een akelige gedachte dat Vugts al zo lang wordt bedreigd. ,,Onder Nederlandse criminelen bestond nog een mores dat je van journalisten afblijft, omdat die ook maar hun werk doen. Ook die grens is nu gepasseerd.”

Ferwerda onderzocht hoe Marokkaanse jeugdbendes van rond de eeuwwisseling zich nu manifesteren. Veel van die voormalige straatboefjes groeiden door naar de zware criminaliteit. ,,Toen deze jongens 16, 17 jaar oud waren, maakten ze al de dienst uit in de wijk. Zíj bepaalden wie er over mocht steken en wie niet. Die territoriale drift hebben we onderschat. Diezelfde houding hebben ze nog steeds, alleen zijn de wapens zwaarder geworden.”

Quote

Observa­ties, filmpjes met de telefoon, een zwaar wapen, een snelle auto. Aan alles is gedacht. Maar dan doen een stelletje klojo’s de uitvoering

Paul Vugts

Liquidaties worden minder doelgericht uitgevoerd dan vroeger, constateert ook Ferwerda. Het gaat vaak om jonge daders die status willen vergaren door een liquidatie te plegen. Het is niet hun werk, het is meer iets dat op hun bucketlist staat.” De jonge criminelen vragen veel minder geld dan een professionele huurmoordenaar, maar schieten ook navenant slechter. In Rotterdam belandden al kogels in een kinderkamer. In Amsterdam en Utrecht zijn sinds 2014 minimaal 9 vergismoorden gepleegd, waarbij de verkeerde werd doodgeschoten. 

De voorbereiding is vaak perfect, maar de uitvoering belabberd, stelt Paul Vugts. ,,Observaties, filmpjes met de telefoon, een zwaar wapen, een snelle auto. Aan alles is gedacht. Maar dan doen een stelletje klojo’s de uitvoering. Je ziet het ook aan de mislukte helikopterbevrijding van Benaouf A. vorig jaar. Als één plan gedoemd was te mislukken, was dat het wel. Maar er was wel voor een ton een piloot overgevlogen uit Colombia.”

Dat voor het eerst familie van een kroongetuige is geliquideerd, ziet Henk Ferwerda als een nieuwe mijlpaal in de misdaadgeschiedenis. ,, Het is heel zorgelijk. De kroongetuige is niet het minste opsporingsmiddel en zal nu toch weer ter discussie staan. Wat doe je met familieleden uit de eerste en tweede lijn? We moeten nu niet zwichten dat middel te gebruiken. Dit clubje mannen mag niet gelijk gaan krijgen.”

Opzienbarende incidenten

Hoofd bij de shishalounge

Voor waterpijpcafé Fayrouz zien voorbijgangers in maart 2016 een afgehakt hoofd. Het gezicht is naar de shishalounge gericht. Het blijkt te gaan om het hoofd van de 23-jarige Marokkaanse Amsterdammer Nabil Amzib. Het is een luguber signaal in een onderwereldvete tussen twee groeperingen.

Moord op Martin Kok

De provocerende misdaadblogger en oud-crimineel Martin Kok werd in december 2016 doodgeschoten voor zijn favoriete bordeel Boccaccio in Laren. In maart werd bekend dat de vermoedelijke schutter luistert naar de naam Zakaria A., alias de schietende pizzakoerier.

Vergismoord

Utrechter Hakim Chengachi wordt in januari 2017 doodgeschoten in de portiek van zijn flat, terwijl Khalid K. het werkelijke doelwit was. De vergismoord doet Nabil Bakkali overstappen naar justitie. Hij was betrokken bij voorbereidingen van de liquidatie, maar was ook bevriend met Chengachi.

Helikopterbevrijding

Aan alles leek gedacht. Voor tonnen was een Colombiaanse piloot ingehuurd. Met een gehuurde helikopter zou crimineel Benaouf A. uit de gevangenis worden gehesen. Maar de helikopterverhuurder ruikt onraad en schakelt de politie in. In oktober 2017 worden de mannen gepakt.

Journalist bedreigd

Sinds oktober 2017 loopt Paul Vugts niet meer alleen over straat. Politiebeveiligers staan hem dag en nacht bij sinds de misdaadjournalist bedreigingen heeft gekregen. Ze hebben te maken met Vugts publicaties in ondermeer zijn twee boeken over de Marokkaanse onderwereld.

Kijk hier naar beelden van vorige week uit Amsterdam:

  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.