Moderna voor veel 45-plussers, Pfizer voor de rest: waarom is dat?
Nederlanders boven de 45 die naar een GGD-locatie gaan voor hun boosterprik, krijgen vaak het Moderna-vaccin in hun arm. Wie jonger dan 45 is, krijgt altijd de prik van Pfizer. Waarom is dat?
Op sociale media leidt het tot nogal wat vragen: waarom krijgen jongeren Pfizer als boostervaccin en de meeste 45-plussers juist Moderna? En ook bij de vaccinatielocaties van de GGD vinden er af en toe discussies plaats over het vaccin dat iemand toegewezen krijgt, erkent woordvoerder Ernst Moeksis. ,,Maar iemand een ander vaccin geven, dat gaat niet. Dat zou logistiek ook een ramp worden.”
Dat veel 45-plussers tijdens de boostercampagne Moderna krijgen aangeboden, heeft een reden. Tijdens de eerdere vaccinatierondes bleek namelijk dat dat vaccin bij jongeren, vooral mannen tussen de 12 en 30 jaar, in vergelijking met Pfizer een licht verhoogd risico op ontsteking van de hartspier (myocarditis) en hartzakje (pericarditis) geeft, schrijft het RIVM. Daarom, en omdat Moderna ‘een uitstekende booster voor mensen vanaf 40 tot 50 jaar’ is, werd besloten om Moderna niet aan jongeren te geven.
Niet iedereen boven de 45 krijgt overigens Moderna, zegt Moeksis. ,,Afhankelijk van de beschikbare voorraad kan die doelgroep ook Pfizer krijgen aangeboden. Dat veel mensen wel Moderna krijgen, het zou kunnen, maar het is dus echt niet altijd zo.” Nederland heeft voor 2022 en 2023 veel meer vaccins van Pfizer (zo'n 40 miljoen) dan van Moderna (ruim 10 miljoen) besteld.
Artikel gaat verder onder het kader
GGD druk met boosters
Los van de discussie over Pfizer of Moderna gaat het boosteren in Nederland in volle vaart door, stelt GGD-woordvoerder Ernst Moeksis. ,,Gisteren hebben 255 duizend mensen een prik gehad. Zelfs morgen, op nieuwjaarsdag, hebben we 95 duizend afspraken staan. Mensen kunnen dan op 85 vaccinatielocaties terecht.”
Volgens Moeksis is er nog plek voor mensen die op de eerste dag van het nieuwe jaar hun boosterprik willen hebben. ,,Dat verschilt per locatie. Soms worden afspraken ook afgezegd, waardoor er weer plekjes vrij komen. Ons callcenter is open, mensen kunnen gewoon bellen om te kijken of ze al snel een afspraak kunnen maken.”
Volgens het laatste gedragsonderzoek van het RIVM zou ruim 80 procent van de Nederlandse 16-plussers een boostervaccin willen. Bijna 3,9 miljoen mensen, 24.1 procent van de volwassen bevolking, hebben inmiddels een oppepprik toegediend gekregen.
Moderna beschermt ietsje beter
De inentingen van Pfizer en Moderna zijn allebei mRNA-vaccins en qua samenstelling dus vergelijkbaar. Onderzoekers van de gerenommeerde Amerikaanse Harvard-universiteit concludeerden na een vergelijkende studie dat het Moderna-vaccin ietsje beter beschermt tegen het krijgen van corona, ziekenhuisopname en overlijden.
Dat vaccin geeft echter ook iets meer lichte bijwerkingen. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben mensen die met Moderna worden geprikt wat vaker dan bij Pfizer last van pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofd- en spierpijn. Overigens krijgen mensen bij een boostershot van Moderna een halve dosis van het oorspronkelijke vaccin. Die aangepaste hoeveelheid geeft het immuunsysteem zes tot acht maanden na de eerste vaccinaties al een flinke oppepper, concludeerden experts.
Of de booster van Moderna nu meer bijwerkingen geeft dan die van Pfizer is op dit moment moeilijk vast te stellen, zei directeur Agnes Kant van Bijwerkingencentrum Lareb gisteren tegenover deze site. ,,Maar mijn beeld is dat de veel voorkomende bijwerkingen als koorts, vermoeidheid en pijn op de prikplek nu ook weer veel gemeld worden. Verder springen de meldingen over opgezette lymfeklieren er dit keer uit, merken we’’, gaf ze een eerste impressie van de meldingen over beide vaccins.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Het stikstofplan van experts: vlees niet dubbel zo duur, maar begin met 10 procent
Een groep van vooraanstaande experts, boeren en bestuurders presenteert vandaag een eigen stikstofplan. De experts willen dat boeren meer geld krijgen voor duurzame producten. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
UPDATE
Jan Modaal kan bijna nergens nog een huis kopen
Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen (38.000 euro) steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Slechts 1 procent van het woningaanbod is nog te betalen. -
PREMIUMzes vragen
Mogelijk nog twee extra prikken: is al dat gebooster wel goed voor je immuunsysteem?
Terwijl de boostercampagne volop aan de gang is, houdt het kabinet rekening met in het uiterste geval nog twee vaccinatierondes in 2022. Al dat gebooster, is dat überhaupt goed voor de mens? En heb je van een boosterprik meer last dan van de eerdere vaccinaties?
-
PREMIUM
Bouw dreigt te stagneren door tekort aan zand en grind vanwege laagwater
De bouw in Nederland dreigt te stagneren door een tekort aan bouwmaterialen. Door de lage waterstand in de grote rivieren kan er onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden. -
met video
Inwoners Albergen vissen achter het net, asielhotel al verkocht aan COA
Het koopcontract van het hotel in het Overijsselse dorp Albergen (gemeente Tubbergen) is definitief getekend. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gezegd. Inwoners wilden het hotel in hun dorp zelf aankopen, om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum in wordt gevestigd. Die kans is nu dus verkeken. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.