Özcan Akyol
Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Rob Voss

Moderne vrouw in land der letteren heeft oproep tot boycots niet nodig

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Er is wat consternatie in het land der letteren. Gisteren maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekend dat schrijver Murat Isik het Boekenweekessay van volgend jaar mag schrijven. Het thema: ‘De moeder de vrouw’.

In de Volkskrant verschenen meteen twee getergde stukken van vrouwelijke auteurs die hun beklag deden over de keuze van de CPNB, want de mannelijke hegemonie, zowel in het ontvangen van literaire prijzen als bij de toewijzing van dit soort eervolle klussen, werd door de bond in stand gehouden, terwijl iets meer vooruitstrevendheid van een dergelijke club best verwacht mag worden.

In een van de opinieartikelen schrijft de auteur: ‘De wijze commissie meent dat het tijd is de vrouw wederom terug te brengen naar het aanrecht.’ Maar de CPNB zegt juist dat het thema een ode is aan alle moeders, alle vrouwen, in alle gedaantes.

Vervolgens wordt er opgeroepen om de héle boekenweek te boycotten, bij wijze van statement, zodat iedereen kan zien dat schrijvers niet langer met zich laten sollen.  Later werd ook nog geëist dat hij de opdracht zou teruggeven - omdat hij een man is. Brr.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.