Moeder Lili en Howick: Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen

Armina Hambartsjumian werd vanochtend totaal verrast door de mededeling dat zij op korte termijn in Nederland wordt herenigd met haar kinderen Lili (13) en Howick (14). ,,We wisten dat op korte termijn een beslissing zou vallen, maar toen vanochtend het telefoontje kwam was dat toch nog heel onverwacht.”

Ze kan het nieuws nog maar nauwelijks verwerken, vertelt ze aan de telefoon vanuit de Armeense hoofdstad Jerevan. ,,Het is niet te verwoorden, ik kan het nog niet goed verwerken. Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen.”

Meteen na het verlossende telefoontje van haar advocate Patricia Scholtes zocht ze contact met haar kinderen Lili en Howick, die vorig jaar september op het allerlaatste moment in Nederland mochten blijven toen staatssecretaris Mark Harbers gebruik maakte van zijn discretionaire bevoegdheid. Kort daarvoor waren zij weggelopen, enkele uren voordat ze op het vliegtuig naar Armenië gezet zouden worden.

Uitgezet

Armina verstopte anderhalf jaar geleden haar kinderen toen duidelijk werd dat zij uitgezet zouden worden. Voor het eerst in de uitzet-geschiedenis van Nederland werd vervolgens een moeder zonder haar kinderen de grens over gezet.

Dat ze binnenkort Lili en Howick weer in de armen kan sluiten, kan Armina nog niet bevatten. ,,Ik heb Howick meteen gebeld. Hij was net uit school. Hij is zo blij. En Lili heb ik even later gesproken toen ze pauze had op school. Ze wilde het uitschreeuwen van blijdschap.”

De exacte datum van de terugkeer is nog niet bekend. Waar Armina en haar kinderen zich gaan vestigen is ook nog niet bekend. ,,Er moet nog heel veel geregeld worden.”

Volledig scherm
Moeder Armina van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili. © Rachel Kommer