Moeder Lili en Howick: Mijn kinderen blijven waar ze thuishoren
VideoArmina Hambartsjumian, de moeder van de in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Lili (12) en Howick (13), is erg blij en opgelucht dat haar kinderen toch in Nederland mogen blijven.
In haar kleine studio in de Armeense hoofdstad Jerevan kreeg de moeder vandaag aan het einde van de dag het verlossende telefoontje. Vlak nadat deze site een interview met de moeder had afgerond, kwam uit Nederland het nieuws binnen dat Lili en Howick mogen blijven.
,,Ik kan het niet geloven. Ik hoor het wel, maar ik kan het gewoon niet geloven”, reageert ze vol ongeloof en blijdschap. De telefoontjes en berichtjes uit Nederland stromen binnen. Iedereen zegt blij voor haar en de kinderen te zijn.
Op het moment dat ze het nieuws hoort, is nog altijd niet bekend waar Lili en Howick zijn. Broer en zus liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag weg uit de woning van hun grootouders in het Gelderse Wijchen. Zij hadden toen net het nieuws gehoord dat de voorzieningenrechter in Amsterdam het verzoek had afgewezen om de uitzetting op zaterdag uit te stellen. De advocaat diende het verzoek bij de rechtbank in, omdat het slecht gaat met de moeder, die een jaar geleden in haar eentje het land is uitgezet.
Moeder Armina: ,,Ze zaten daar tot laat op de bank op de uitspraak te wachten en waren erg overstuur toen ze hoorden dat ze toch werden uitgezet. Ondanks alles hadden de kinderen nog altijd de hoop dat ze mochten blijven.”
Verstandig
In een onbewaakt ogenblik hebben de twee kinderen toen de kans gezien om weg te lopen. Waar Lili en Howick naar toe zijn gegaan, weet ook moeder Armina niet, zegt ze. ,,Ik ben erg ongerust en wil graag weten waar ze zijn en of ze veilig zijn. Maar mijn kinderen zijn erg verstandig, zij zullen alleen ergens heen waar ze veilig zijn.” Ook zij kon telefonisch geen contact met de kinderen krijgen. De politie riep tijdens de zoektocht naar Lili en Howick de hulp van burgers in om de kinderen te vinden.
Rond half zeven, Armeense tijd, krijgt moeder Armina een telefoontje dat haar kinderen terug zijn gekomen bij hun grootouders. Het is op dat moment erg druk in de woning, maar zij krijgt haar kinderen telefonisch kort te spreken.
,,Howick, ben je blij?” vraagt ze geëmotioneerd. ,,Ja, natuurlijk ben ik blij!” reageert Howick. Zijn moeder vraagt hem wanneer hij het nieuws heeft gehoord dat ze mag blijven. ,,Ik ben net thuis. Onderweg naar huis zeiden mensen tegen mij: jullie mogen blijven, hé! Ik wist toen nog van niks en toen ik thuis kwam hoorde ik dat het zeker is.” Zijn moeder vraagt hem of hij het wel kan geloven. ,,Ja, ik geloof het wel. Iedereen zegt het, dus het moet wel waar zijn!”
Ook haar dochter Lili krijgt ze aan de telefoon. Ze vraagt hoe het met haar gaat. ,,Ik ben erg moe. Natuurlijk ben ik blij!” zegt Lili. Als ze heeft opgehangen, zegt moeder Armina: ,,Ik denk dat Lili het ook nog niet kan geloven.”
Ik wil graag dat mijn kinderen rust hebben. Ze zijn erg moe
Rust
Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet vanmiddag weten dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven vanwege ‘actuele omstandigheden die er toe hebben geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd’. Staatssecretaris Mark Harbers heeft daarom besloten dat de kinderen mogen blijven.
Tijdens het telefoongesprek tussen moeder Armina en haar kinderen wordt ook duidelijk dat Lili en Howick door de aanwezige politieagenten mee worden genomen naar het politiebureau om een verklaring af te leggen waar ze die avond zijn geweest. Moeder schrikt daar van. ,,Ik wil graag dat mijn kinderen rust hebben. Ze zijn erg moe.”
Voor de moeder is het nog niet duidelijk wat de beslissing voor haar betekent. ,,Ik ben op dit moment alleen maar heel blij voor mijn kinderen. Zij mogen blijven waar ze thuishoren. Ik ben een gelukkige moeder.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als Evert op zijn sterfbed ligt, doet Linda hem nog één belofte: een paar seconden later overlijdt hij
Haar terminale man bereikte miljoenen Nederlanders met een foto in een roze balletjurk. In een ‘open brief’ luchtte de toen nog onbekende Evert zijn hart over kanker, zijn kinderen en de toekomst. Nu is hij er niet meer. Weduwe Linda Muis-Dorrestein (41) blijft achter met vier kinderen. ,,Soms app ik hem, ook al weet ik dat er geen reactie komt.” -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden, belangenorganisaties reageren verdeeld
Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
PREMIUMGiftige relatie
Thysia werd verliefd op een crimineel: ‘Kwam na paar maanden achter zijn donkere kant’
Hij verhuurt peeskamers en is agressief. Maar ook verslavend charmant. Als 21-jarige valt Thysia Huisman als een blok voor hem. Over die heftige jaren verschijnt haar autobiografische roman Het huis M. Speciaal voor Mezza beschrijft ze haar indringende levensverhaal. ‘M. gaf me datgene waar ik zo naar verlangde: het gevoel dat ik niet meer alleen was.’ -
PREMIUM
Noodverordening in heel Harderwijk: protest mag doorgaan, wel andere route
Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk heeft na overleg met politie en openbaar ministerie besloten dat de demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ vanavond doorgaat. Om veiligheidsredenen is er een noodverordening van kracht en zal de route niet langs woningen van Christianne van der Wal en Norbert Dikkeboom gaan. -
PREMIUM191
Minister Harbers over rekeningrijden: ‘Bij boodschappen betaal je ook voor wat je gebruikt’
Automobilisten moeten vanaf 2030 voor elke gereden kilometer gaan betalen. Waarom? Hoe werkt dat? En wat moet het opleveren? We vragen het aan Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij.