Volledig scherm
Moeder Armina probeert zo snel mogelijk herenigd te worden met haar kinderen. © Videostill

Moeder Lili en Howick zo snel mogelijk naar Nederland

De moeder van Lili en Howick probeert zo snel mogelijk herenigd te worden met haar kinderen in Nederland. Volgens haar advocaat Patricia Scholtes zal een verzoek daarvoor nog deze week de deur uitgaan.

De komst van de moeder zou in principe een kwestie van tijd moeten zijn, nu de kinderen wel een verblijfsvergunning hebben gekregen. Bescherming van het gezinsleven is een belangrijke recht, waardoor niets een hereniging in de weg zou moeten toestaan. ,,Het kan heel snel gaan, maar ik verbaas me nergens meer over na alles wat er in deze zaak is gebeurd. Ik kan alleen maar hopen dat betrokken instanties met dit verzoek welwillend omgaan,’’ zegt Scholtes.

De snelste weg is volgens Scholtes als staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie de moeder nu ook een verblijfsvergunning geeft. Een andere mogelijkheid is om een aanvraag te doen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die procedure duurt alleen langer. Een tussenoplossing zou dan kunnen zijn dat moeder Armina tijdelijk op een toeristenvisum naar Nederland komt. ,,Maar dan mag ze hooguit 90 dagen blijven,’’ aldus Scholtes.

Lili en Howick gaven zondagmiddag al aan dat het hun droom is dat ze met samen met hun moeder een toekomst in Nederland kunnen opbouwen. ,,Als dit kan, kan dat ook. Maar hoe lang het gaat duren, is ook een een groot vraagteken voor ons.’’

Kijk hier naar de reactie van de moeder op het nieuws dat haar kinderen in Nederland mogen blijven:

Volledig scherm
De Armeense tieners hopen vurig dat hun moeder nu ook naar Nederland komt © Angeliek de Jonge