Volledig scherm
De nu 4-jarige Insiya Hemani werd ontvoerd naar India. ©

Moeder ontvoerde Insiya moet nu vechten tegen arrestatiebevel in India

De moeder van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya (nu 4 jaar oud), Nadia Rashid, kan niet naar India om haar dochtertje terug te halen. De vader van het meisje heeft in India aangifte gedaan van kidnapping. ,,Een verhaal waarbij hij allerlei feiten weglaat, maar de moeder zou nu in India gearresteerd kunnen worden. We zijn in hoger beroep gegaan tegen dat arrestatiebevel,’’ zegt Rashids advocaat Peter Plasman.

De bizarre situatie doet zich nu voor dat vader Shehzad Hemani, die het meisje in september 2016 liet ontvoeren uit Amsterdam en naar India liet brengen, in Nederland wordt verdacht van ontvoering, terwijl haar moeder voor kidnapping wordt gezocht in India. ,,Nadia is in het verleden met Insiya naar Nederland gereisd vanuit Dubai,’’ zegt Plasman. ,,Gewoon met toestemming van de vader. Daar heeft hij zelfs voor getekend. Maar dat hij toestemming heeft gegeven, laat hij dan weer weg bij zijn aangifte in India.''

Terug naar Nederland

Volledig scherm
Shehzad Hemani met Insiya. De vader van het meisje post graag foto's om te laten zien hoe goed het met haar gaat. Maar in Nederland wordt hij vervolgd voor ontvoering. © AD

De aangifte door Insiya's steenrijke vader is een poging om te voorkomen dat Insiya terug moet naar Nederland. In een civiele rechtszaak heeft een rechtbank in India besloten dat het meisje in Nederland hoort. Uiterlijk 27 maart moet de vader Insiya terugbrengen naar Nederland. Shehzad Hemani gaat tegen die uitspraak in hoger beroep. Maar ook als dat hoger beroep gaat lopen, kan dat niet verhinderen dat Insiya ondertussen terug moet naar haar moeder.

Ook de Nederlandse rechter had aanvankelijk geoordeeld dat Insiya in Nederland hoort, maar dat besluit werd in hoger beroep vernietigd door het gerechtshof. Volgens het hof moet een Indiase rechter daarover beslissen omdat Shehzad en Rashid in India trouwden en vóór hun vechtscheiding vooral in India leefden.

Oma

Naast dit juridische gevecht bij de civiele rechter, loopt in Nederland een strafzaak tegen vader Shehzad en zeven handlangers die Insiya met geweld ontvoerden uit Amsterdam, toen ze bij haar oma was. Ondertussen probeert de vader in India juist de moeder te laten vervolgen voor kidnapping. 

,,Daardoor kan ze niet naar India,'' zegt Plasman. ,,Maar dat hoeft ook niet, hè. In het vonnis van de rechter staat niet dat zij haar moet ophalen. Er staat dat Insiya in Nederland bij haar moeder hoort. We zijn in beroep gegaan tegen het arrestatiebevel in India. We moeten even afwachten hoe de zaak er precies voorstaat op 27 maart, om te zien wat er dan kan gebeuren, wat we kunnen doen op de dag dat hij Insiya terug moet geven.'' 

Via een persbericht probeerde het bedrijf van Shehzad Hemani eerder deze week iedereen te doen geloven dat zijn ex-vrouw zelfs staat gesignaleerd bij Interpol. ,,Maar dat is gecheckt en het blijkt echt onzin'', zegt Plasman.

Volledig scherm
Moeder Nadia Rashid © ANP