Volledig scherm
© ANP

Moeder op zoek naar huis voor Lili en Howick in Jerevan

De moeder van Lili (12) en Howick (13) is in de Armeense hoofdstad Jerevan bezig met het zoeken van een huis en school voor haar kinderen. De tieners worden zaterdag het land uitgezet.

Quote

We zijn proberen zo de terugkeer van de kinderen op een zo goed mogelijke manier te organise­ren

Elsbeth Faber, Nidos

Moeder Armina Hambartsjumian (37) werkt in Jerevan samen met voogdij-instelling Nidos en hulporganisatie Cartias. Dat bevestigen zowel Nidos als betrokkenen rondom de moeder. Woordvoerder van het Nidos, Elsbeth Faber: ,,We zijn samen aan het kijken naar de opties en proberen zo de terugkeer van de kinderen op een zo goed mogelijke manier te organiseren. We zijn met verschillende partijen in gesprek over huisvesting, scholing en zorg.”

Moeder Armina heeft het verzet tegen de uitzetting van haar kinderen volgens betrokkenen niet gestaakt, maar zou accepteren dat zij zich moet voorbereiden op de naderende uitzetting van haar kinderen. De moeder van de twee kinderen, die vorig jaar in haar eentje naar haar thuisland Armenië is uitgezet, heeft nog altijd haar hoop gevestigd op de Nederlandse politiek, meldt haar advocaat. ,,Ze blijft hopen op een oplossing van de Tweede Kamer."

Ondergedoken

Lili en Howick doken afgelopen zaterdag onder bij een bevriend gezin van moeder Armina. Gisteravond meldden broer en zus zich na onderhandelingen met Nidos en de Dienst Terugkeer & Vertrek bij de autoriteiten. Moeder Armina wilde naar eigen zeggen haar kinderen ‘een moment van rust gunnen in de stress in de dagen naar de uitzetting toe’.

Nidos ontfermt zich volgens Faber over de kinderen. ,,Lili en Howick zijn op een veilige plek.”

Doodsbang

Vorige week schreven broer en zus via deze krant een brief aan premier Mark Rutte, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers en de koning en koningin, waarin ze smeken om hen niet naar een weeshuis te sturen. Ook schreven zij ‘doodsbang te zijn’. 

De Raad van State oordeelde vorige maand dat Harbers de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen omdat Armenië een veilig land is. Lili en Howick wonen tien jaar in Nederland. Moeder Armina ontving verschillende afwijzingen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelde eerder dat de Russische nationaliteit waarmee ze een asielprocedure startte, niet juist is.

Kijk hier hoe scholieren uit Goes actie voerden voor Lili en Howick:

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!