Volledig scherm
© Sanne Donders

Moeder overleden Leon schort hongerstaking voorlopig op

UpdateNadat zijn moeder in hongerstaking is gegaan, komt er een nieuw onderzoek naar de dood van de 19-jarige Leon Groeneweg uit Schiedam. De jongen overleed in 2008 onder verdachte omstandigheden bij het Brielse Meer. Ze is blij en heeft afgelopen nacht besloten haar hongerstaking voorlopig op te schorten.

Op verzoek van de hoofdofficier van justitie in Rotterdam gaat een landelijk team van experts, gevormd door officieren van justitie, opsporingsdeskundigen van de politie en externe deskundigen, zich over de geruchtmakende zaak buigen.

Leons moeder Marijke ging 2 weken geleden in hongerstaking om een nieuw onderzoek af te dwingen. Nu door het Openbaar Ministerie (OM) is aankondigd dat het onderzoek naar de dood van Leon wordt heropend, zegt ze gematigd positief te zijn. 

Blij
'Natuurlijk zijn we blij,' zegt ze. 'Maar als ze niets anders gaan doen dan het dossier nog eens bekijken, weet ik de uitkomst al. Het gaat juist om de zaken die niet in het dossier zijn terechtgekomen. We hebben onze twijfels als het OM in Rotterdam de regie houdt over het team van experts dat nu onderzoek gaat doen. Kijk, pas als het OM uit een district buiten de regio Rotterdam het onderzoek gaat leiden hebben we vertrouwen in de zaak. Ons is de afgelopen vijf jaar al te vaak een worst voorgehouden.'

Marijke en haar man zijn ervan overtuigd dat hun zoon is vermoord. Ze zeggen dat hij wilde breken met een groep jongeren, die steeds crimineler werd. Het OM heeft altijd gesteld geen aanwijzingen voor een misdrijf te hebben. Toen Marijke 2 weken geleden in hongerstaking ging, verklaarde justitie nog geen aanleiding te zien voor heropening. Daar komt zij nu van terug.