Impressie van de 27-jarige Michael P., verdachte in de vermissingszaak Anne Faber.
Volledig scherm
Impressie van de 27-jarige Michael P., verdachte in de vermissingszaak Anne Faber. © ANP

Moeder van drie dochters zet petitie op om dood Anne Faber

Een moeder van drie dochters is een petitie begonnen na de dood van Anne Faber. Ze eist met de petitie een onderzoek naar het ,,falende rechtssysteem in de zaak van Michael P.''. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 25-jarige vrouw, van wie het lichaam gisteren in Zeewolde werd gevonden.

,,Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring'', schrijft de vrouw.

De petitie was vroeg in de vrijdagmiddag inmiddels bijna 180.000 keer getekend. De handtekeningen zullen worden overhandigd aan onder andere het ministerie van Veiligheid en Justitie, de kliniek waar P. verbleef en aan premier Mark Rutte.

Angst

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft alle begrip voor de handtekeningenactie voor een onderzoek naar het falend rechtssysteem dat schuld zou hebben aan de dood van Anne Faber. Wel wijst hij erop dat er al twee onderzoeken in gang zijn gezet. Bovendien kan hij zich als politicus niet uitlaten over de rechtsgang, omdat rechters onafhankelijk zijn.

,,Ik vind het een afschuwelijke gebeurtenis'', zei Plasterk. ,,Het hele land heeft natuurlijk twaalf dagen in angst gekeken naar wat er gebeurde.''

Onderzoek

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd om onderzoek te doen naar de kliniek Altrecht Aventurijn, onder meer naar aanleiding van vragen van de familie Faber. Die wil weten waarom Michael P. vrij rondliep.

Ook het besluit van de rechter om P. na een eerdere gewelddadige dubbele verkrachting geen tbs op te leggen heeft veel woede gewekt. ,,Maar over de rechtsgang ga ik niets zeggen'', zegt Plasterk. ,,Dat past een politicus niet.''

Michael P. zat in de laatste fase van zijn straf voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes in 2010, en bereidde zich voor op een terugkeer in de samenleving. P. had nu nog voor de eerdere ernstige delicten vastgezeten als het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank niet van gedachten waren veranderd.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.