Volledig scherm
Maaike Terpstra, de moeder van Marianne Vaatstra. © ANP

Moeder vermoorde Marianne Vaatstra eist contactverbod voor publicist

De moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra moet opnieuw naar de rechter om een contactverbod af te dwingen voor publicist Wim Dankbaar. Ze heeft naar eigen zeggen last van de publicist, die contact blijft zoeken met haar omdat hij nog steeds de stellige overtuiging heeft dat de overheid bewust de verkeerde man heeft veroordeeld voor de moord.

De advocaat van de moeder, Yehudi Moszkowicz, start een kort geding om de overlast te laten stoppen.  De rechtszaak dient op 24 juli. De raadsman vroeg in het verleden al eens aan de rechtbank om een contactverbod, maar de rechter besliste toen dat dit 'nog niet' aan de orde was. 

Overlast
Volgens Moszkowicz zoekt Dankbaar nog steeds hinderlijk contact met Maaike Terpstra, die daar niet van gediend is. ,,Hij heeft in een korte periode ineens heel veel e-mails gestuurd aan mijn cli
ënt, waarin hij weer beweerde dat Jasper S. niet de echte moordenaar was. Daar heeft zij last van en daar is zij absoluut niet van gediend. Het feit dat hij nu aangeeft de mails voortaan naar mij te zullen sturen, geeft al aan dat hij niet van plan is te stoppen.'' 

In een reactie stelt Wim Dankbaar dat een kort geding helemaal niet nodig is. ,,
Als mevrouw Terpstra aangeeft geen emails meer van mij te willen ontvangen, dan zal ik uitsluitend Moszkowicz als aanspreekpunt gebruiken, zonder haar daarop te kopiëren, maar met het verzoek om zijn cliënt deelgenoot te maken van de informatie." Op zijn eigen site noemt Dankbaar het aangekondigde kort geding 'lachwekkend'. De publicist noemt de advocaat van de moeder in een reactie een 'vals konkelend kutventje'. In een boodschap aan de moeder stelt hij dat zij 'het ultieme verraad' tegenover haar dochter Marianne is. 

Maaike Terpstra heeft al meerdere rechtszaken moeten voeren tegen Wim Dankbaar. Zo stapte ze eerder naar de rechter omdat hij tegen haar zin een door haar geschreven dagboek wilde publiceren. De rechter gaf haar onverkort gelijk en legde de publicist forse dwangsommen op als hij het toch zou doen. Omdat Dankbaar het dagboek ondanks het verbod vervolgens toch gebruikte, ontstond er juridisch gesteggel over de dwangsommen. Hierdoor wist Dankbaar zelfs even beslag te leggen op een klein deel van haar AOW-uitkering.

Veroordeling
Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 op 16-jarige leeftijd vermoord in het Friese Veenklooster. De Friese veeboer Jasper S. werd in 2013 met overtuigend dna-bewijs en een bekentenis veroordeeld voor de moord en de verkrachting. 
Publicist Wim Dankbaar uit Overveen meent al jaren met grote stelligheid dat er in de moordzaak sprake is van een omvangrijk complot, waarbij overheid, pers en politiek de echte dader van de moord (een asielzoeker) de hand boven het hoofd wenst te houden. 

Op zijn eigen website en via boeken verkondigt hij deze boodschap. Hij werd al eens veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele maanden voor onterechte beschuldigingen in de moordzaak. Personen die in het boek zwart worden gemaakt, zijn inmiddels naar de rechter gestapt en hebben gelijk gekregen. Dankbaar heeft nog niet vastgezeten omdat hij hoger beroep heeft aangetekend tegen zijn veroordeling tot een celstraf.

Het kort geding over het contactverbod is op 24 juli voor de rechtbank in Haarlem.