Volledig scherm
Wim Dankbaar. FOTO MARCO DE SWART © Marco De Swart Fotografie

Moeder vermoorde Marianne Vaatstra krijgt half miljoen euro toegewezen

Publicist Wim Dankbaar moet een half miljoen euro betalen aan de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. Dankbaar werd begin augustus al veroordeeld tot hoge dwangsommen als hij bepaalde uitlatingen over de moeder niet zou rectificeren en van zijn website en Facebook zou halen. De rechter stelt nu vast dat Dankbaar zich niet volledig aan dit vonnis heeft gehouden. 

Volgens Maaike Terpstra maakt Dankbaar haar emotioneel kapot door steeds contact te zoeken en haar te betrekken in zijn onderzoek naar een vermeend complot rond de moord op haar dochter. De advocaat van de moeder, Yehudi Moszkowicz, stapte in juli naar de rechter om hier een einde aan te kunnen maken. De rechter gaf de moeder toen gelijk en veroordeelde Dankbaar tot een contactverbod, rectificaties en verwijdering van allerlei teksen. De rechter zette op overtreding van dat vonnis dwangsommen van 20.000 euro per overtreding, met een maximum van 500.000 euro.

Betalen

Quote

De voorzienin­gen­rech­ter conclu­deert dat het maximum van de te verbeuren dwangsom­men (€ 500.000, -) is bereikt

Vonnis rechtbank Haarlem

Volgens de rechter is nu gebleken dat Dankbaar op zijn Facebook en op zijn website teksten heeft laten staan die in strijd zijn met zijn veroordeling. Hij heeft teksten ook zo lang laten staan dat hij nu in totaal een bedrag van 500.000 euro aan dwangsommen heeft 'opgemaakt'. Dat wil in de praktijk zeggen dat hij dat bedrag nu aan de moeder moet betalen. In een reactie zegt Dankbaar dat hij het vonnis 'helemaal belachelijk' vindt en dat hij in hoger beroep gaat. ,,Dit kan helemaal niet. Ik kan je tonnen aan jurisprudentie sturen waarom dit niet kan. Ik ben het er niet mee eens en meen dat dit vonnis in hoger beroep geen stand kan houden.''

De publicist heeft genoeg geld om de dwangsommen ook daadwerkelijk te kunnen betalen. Hij wist ooit flink veel geld te verdienen in de IT en beschikt nog steeds over een grote som geld, onder meer omdat hij recent zijn kapitale villa in Overveen voor dik anderhalf miljoen euro heeft verkocht. De advocaat van de moeder van Marianne Vaatstra had eerder al uit voorzorg voor 500.000 euro beslag laten leggen op de bankrekening van Dankbaar, om zo de dwangsommen te kunnen innen als de rechter daartoe zou besluiten.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 op 16-jarige leeftijd vermoord in het Friese Veenklooster. De dader zit al lang en breed achter slot en grendel, maar toch is de strijd voor de moeder van het meisje tot op de dag van vandaag nog steeds niet gestreden. Burgerspeurders laten haar en de zaak niet met rust.