Volledig scherm
Agenten bij de vindplaats in gesprek met omwonenden.

'Moeder vondeling wilde dat baby levend gevonden werd'

Het alledaagse ochtend-ritueel van de inwoners van de Christiaan Huygensstraat in Breda werd gistermorgen overhoop gehaald door de vondst van een baby tussen de geparkeerde auto's. 'Ze had kleertjes aan, de moeder wilde dat ze veilig en warm was en zou worden gevonden,' zegt Mignon Houdijk, die de baby vond. Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek in de Christiaan Huygensstraat in Breda waar het babymeisje gevonden werd. © anp

Het leven van het onbekende meisje dat gisteren werd gevonden in Breda, is nog maar een paar dagen oud en nu al veelbewogen. In de vroege ochtenduren moet ze zijn achtergelaten tussen twee geparkeerde auto's in de wijk vlakbij het Centraal Station.

Tasje vergeten
Een voorbijganger zag als eerste de tas. Volgens een buurvrouw die daar recht tegenover woont, was de baby op dat moment nog niet aan het huilen. ,,Die voorbijganger dacht dat iemand bij het parkeren van zijn auto gewoon een tasje was vergeten,'' vertelt de buurvrouw. ,,En is daarom wat in het rond gaan vragen. De tas hadden ze nog niet aangeraakt.''

Het gezin Houdijk woont het dichtste bij de vindplaats. Zij zagen het levende meisje in de tas en namen haar meteen mee naar binnen. ,,Ze zat in een dekentje, en had kleertjes aan,'' vertelt Gert Jan Houdijk. ,,Een blank meisje. Nee, er zat geen briefje bij of zo.''

Zijn vrouw Mignon zag de baby als eerste: ,,Dat was flink schrikken natuurlijk. Maar ik weet zeker dat de moeder, of degene die haar achterliet, wilde dat ze levend en veilig zou worden gevonden. Ze was ook nog warm en zo. We hebben haar ook maar warm gehouden en meteen de politie gebeld.''

Redelijke gezondheid
Een halfuur duurde de 'gezinsuitbreiding' van de familie Houdijk, bestaande uit vader, moeder en twee oudere kinderen. De gealarmeerde hulpdiensten namen het daarna over. Het meisje werd naar het Amphia Ziekenhuis in Breda gebracht. Daar bleek dat ze in redelijke gezondheid verkeert. De Kinderbescherming en Jeugdzorg ontfermen zich over haar. Het meisje gaat naar een pleeggezin.

Politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer zegt dat er geen spoor is van een moeder of de persoon die het meisje heeft achtergelaten. De politie roept de moeder op zich te melden, desnoods alleen bij een arts, omdat ze mogelijk medische hulp nodig heeft. ,,Dat kan anoniem. Die arts zal dan echt de politie niet bellen, dat hebben we in Nederland goed geregeld.''

Tweede  vondeling
Het is de tweede keer in korte tijd dat in Breda een baby wordt achtergelaten. Op 30 december gebeurde dat bij de galerij van een flat aan de Ganzerik. Dat jongetje was helaas al overleden. Later bleek dat het kind te zijn van een verwarde minderjarige moeder.

Vuilcontainer
Vorig jaar werden in totaal zes 'gedumpte' pasgeboren baby's gevonden, waarvan er slechts eentje in leven was. Dat meisje werd in oktober in Amsterdam gevonden in een vuilcontainer.

In september 2014 ging in Papendrecht de eerste 'vondelingenkamer' van Nederland open, een plek waar moeders anoniem hun baby kunnen achterlaten. In november ging in Groningen de tweede open en er volgen binnenkort kamers in Oudenbosch en Middelburg.

In de al geopende vondelingenkamers is tot nu toe nog nooit een baby achtergelaten. ,,Probleem is dat een baby achterlaten bij ons net zo strafbaar is als een baby achterlaten in het park,'' zegt initiatiefneemster Barbara Muller. ,,Dan is het voor iemand die anoniem wil blijven toch lastiger om naar ons in een drukke woonwijk te komen, dan in een park.'' Muller wil graag dat een wanhopige moeder die een baby op een veilige plek achterlaat, niet wordt vervolgd.

Opsporing Verzocht
De politie besteedt vanavond in Opsporing Verzocht aandacht aan de vondst van een pasgeboren meisje maandag in Breda. Er worden spullen getoond die bij het meisje werden gevonden, kondigde een politiewoordvoerder aan.

In de buurt in Breda is de politie vanochtend op zoek geweest naar getuigen die maandag mogelijk meer hebben gezien. Ook met een lichtkrant wordt aan getuigen gevraagd om zich te melden.