ICI Paris XL in Gouda.
Volledig scherm
ICI Paris XL in Gouda. © Marlies Wessels

Moederbedrijf ICI Paris XL weigert voorlopig huur te betalen voor panden

AS Watson betaalt ‘tot nader order’ geen huur meer voor winkelpanden van parfumerie ICI Paris XL. Dat laat het moederbedrijf van onder andere ICI Paris XL, Kruidvat en Trekpleister eenzijdig weten aan de verhuurders van die panden, bevestigt een woordvoerder.

Volgens de parfumerie, met 155 vestigingen in Nederland, is het momenteel ‘volstrekt onmogelijk om de door de klant verwachte service te bieden zonder daarbij de door de overheid ingestelde regels rondom social distancing te overtreden’, schrijven ze in een brief aan de verhuurders van het vastgoed. Dus is het nodig de winkels te sluiten, stelt de keten. Omdat de gehuurde panden door ‘deze situatie van overmacht’ niet kunnen worden gebruikt volgens de ‘overeengekomen bestemming’, oordeelt AS Watson dat ze geen huur meer hoeven te betalen.

ICI Paris aan Plein 1944 in Nijmegen.
Volledig scherm
ICI Paris aan Plein 1944 in Nijmegen. © Jacqueline van Ginneken/DG

De opschorting van de huur gaat in vanaf 1 april. ,,Het is een forse stap, ja’’, bevestigt een woordvoerder van ICI Paris XL. ,,Maar de omzet in al onze stenen winkels is in zijn geheel weggevallen. En we kunnen de deuren ook niet openen vanwege de veiligheid van klanten en medewerkers.”

‘We mogen dit beslissen’

Volgens de woordvoerder kan ICI Paris XL dit gewoon eenzijdig beslissen, gezien de situatie. ,,Maar in de brief staat ook heel duidelijk dat we graag het gesprek willen aangaan met de verhuurders.” Tot wanneer er geen huur betaald wordt, laat AS Watson in het midden. ,,We weten niet tot hoe lang de maatregelen verlengd gaan worden en hoe deze crisis zich ontwikkelt”, stelt de woordvoerder.

Een woordvoerder van Kruidvat benadrukt dat het opschorten van de huur niet geldt voor de panden van Kruidvat, Trekpleister of outletwinkel Prijsmepper. 

AS Watson draaide in 2018 nog een omzet van 19,1 miljard euro en drogisterijen Kruidvat en Trekpleister lijken niet de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Toch is ingrijpen nodig, stelt de woordvoerder van ICI Paris XL. ,,Wij zijn inderdaad onderdeel van AS Watson, maar bij ons valt momenteel gewoon veel omzet weg.” Het bedrijf sluit de brief af met de boodschap te hopen op ‘begrip en samenwerking’ van de verhuurders.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”