Moet deze 'gelijkenis' met Max 350.000 euro kosten?

UpdateHet management van Max Verstappen wil per se een uitspraak van de rechter over het feit dat online-supermarkt Picnic met een lookalike een parodie maakte op de reclamefilmjes die Max voor Jumbo maakt. 'Team Verstappen' vindt dat Max 350.000 euro schade heeft geleden en daagde Picnic vanmorgen in Amsterdam voor de rechter.

Verstappen was zelf niet bij de rechtszaak aanwezig. Hij is in Oostenrijk voor de GP van komend weekend. Zijn eveneens 19-jarige lookalike Tom, student uit Rotterdam, was er wel. Met pet, waarmee hij nog het meest op Max lijkt.

Quote

Als je later voor de 50ste keer hoort dat je op Max lijkt, ga je het wel geloven

Lookalike Tom

Tom merkte een paar jaar geleden voor het eerst dat hij op Verstappen lijkt. ,,In de Kuip, toen zei iemand het voor het eerst tegen me. Ik zag het zelf helemáál niet," zegt Rotterdammer (en Feyenoordfan) Tom, ook 19 jaar, maar wel een paar maanden ouder dan Max. ,,Maar als je later voor de 50ste keer hoort dat je op Max lijkt, ga je het wel geloven.''

Tom heeft een wat smaller gezicht. Als hij lacht valt de gelijkenis met de coureur grotendeels weg. ,,Ja, ik moet mijn mond houden," lacht Tom. Hij draagt bijna altijd een pet, achterstevoren. Maar verdomd, zodra hij de pet omdraait, met de klep naar voren dus, heeft hij wel wat weg van Max. Zeker van de zijkant.

Filmpje

Volledig scherm
Tom uit Rotterdam, lookalike van Max Verstappen, in het dagelijks leven. © AD

Picnic maakte vorig jaar een filmpje waarin de lookalike van Verstappen boodschappen bezorgt. Daarbij loopt hij nog langs een wagen van Jumbo, de supermarkt waarvoor Verstappen reclame maakt. Verstappen doet dat door zogenaamd in zijn racewagen te bezorgen, lookalike Tom doet dat in een gewoon busje, onder het mom 'als je op tijd bent, hoef je niet te racen'. 

Het filmpje werd op Facebook verspreid en zelfs bij Jumbo konden ze er wel om lachen. Maar 'team Verstappen' was niet gecharmeerd. ,,Ze spreken steeds van 'een campagne' terwijl het maar om een Facebook-filmpje ging,'' zegt Picnic-baas Michiel Müller. ,,De pet van Max hebben we bij Max' eigen fanshop gekocht en die Jumbo-wagen in het filmpje stond er toevallig tijdens de opname. Anders had-ie er niet eens in gezeten.''

Parodie

Het management van Verstappen wil het intellectuele eigendomsrecht en portretrecht van de coureur beschermen. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde eerder al dat het filmpje van Picnic duidelijk een parodie is en dat het maar de vraag is of Verstappen zich op de Auteurswet kan beroepen. Een poging van het management van Verstappen om beslag te leggen op Picnic, werd dan ook afgewezen. 

Toch zet het management door en stonden beide partijen vanmorgen weer voor de rechter voor de bodemprocedure. Team Verstappen meent 350.000 euro schade te hebben opgelopen, geld dat Verstappen had kunnen verdienen als hij zelf in een Picnic-reclame had opgetreden. Toch wil team Verstappen in eerste instantie gelijk halen bij de rechter zónder meteen geld te eisen. Mocht de rechter inderdaad oordelen dat Picnic fout is geweest, zal Verstappen een tweede procedure beginnen om de schade te verhalen. Van een schikking willen Verstappen en co. vooralsnog niks weten.

Grappig filmpje

Volledig scherm
Max Verstappen (duidelijk rechts toch) en zijn 'lookalike' Tom. © AD

Picnic ontkent in alle toonaarden dat het een vooropgezet plan was. ,,Het was een plaagstootje richting Jumbo, een grappig filmpje tot vermaak van de 'runners' en klanten'', zegt advocaat Matthijs Kaaks. Het idee om het filmpje te maken met de lookalike ontstond op de verjaardag van de dochter van een van de Picnic-oprichters. Zij is bevriend met Tom.

Racewagens

Verstappens lookalike zat er dus bij in de rechtszaal. Hij werkt bij zijn vader (die autodealer is, maar niet in racewagens) en probeert z'n vwo af te maken. Zijn gelijkenis met Max buit hij verder niet uit. ,,Ik ben één keer echt gevraagd om op een studentenfeest te komen, als Max Verstappen. Dat feest had een Formule 1-thema. Maar daar kreeg ik niks voor. Ik mocht er gratis heen en gratis drinken. Dat is alles."

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Quote

Ik ben één keer echt gevraagd om op een studenten­feest te komen, als Max Verstappen

Lookalike Tom