Eerder werd ook al duidelijk dat Utrechtse bruggen Chroom-6 bevatten. Bij de Eembrug Baarn (foto) zou het anti-roestmiddel in de signaallichten zitten.
Volledig scherm
Eerder werd ook al duidelijk dat Utrechtse bruggen Chroom-6 bevatten. Bij de Eembrug Baarn (foto) zou het anti-roestmiddel in de signaallichten zitten. © Caspar Huurdeman

‘Mogelijk veel meer mensen blootgesteld aan kankerverwekkend anti-roestmiddel chroom-6’

videoVakbond FNV wil dat er een landelijk onderzoek komt naar het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6 in werkplaatsen in pakweg de afgelopen twintig jaar. De bond vermoedt dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan het gevaarlijke anti-roestmiddel dan tot nu toe bekend. De bond wil dat zo'n studie wordt uitgevoerd onder regie van de overheid.

Volgens de bond is het lastig om na te gaan hoeveel mensen er in de afgelopen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6. ,,Maar je kunt op je vingers natellen dat het er veel zijn. We spreken hier niet over honderden mensen, of een paar duizend. Maar over veel meer”, zegt Wim van Veelen, beleidsadviseur bij FNV. Volgens hem is het spul heel veel gebruikt, op allerlei materieel dat roestbestendig moest zijn. ,,Vliegtuigen, vaartuigen, noem maar op.”

De Tweede Kamer eiste vorige week op deze site ook al snel opheldering van het kabinet. Het parlement wil weten welke zaken er in Nederland nog spelen rondom het gebruik van de giftige stof chroom-6. De landelijke politiek is enorm geschrokken over de uitkomsten van een nieuw onderzoeksrapport naar een schandaal in Tilburg.

‘Juridische lijdensweg’

Pas zijn de uitkomsten van een groot onderzoek naar Chroom-6 gepresenteerd. Peter van der Velden (Commissievoorzitter Tilburg Chroom-6), Theo Weterings (burgermeester van Tilburg), Susi Zijderveld (RvB Nederlandse Spoorwegen) en Nicole Kuppens (Directie Spoorwegmuseum).
Volledig scherm
Pas zijn de uitkomsten van een groot onderzoek naar Chroom-6 gepresenteerd. Peter van der Velden (Commissievoorzitter Tilburg Chroom-6), Theo Weterings (burgermeester van Tilburg), Susi Zijderveld (RvB Nederlandse Spoorwegen) en Nicole Kuppens (Directie Spoorwegmuseum). © ANP

De bond pleit voor het opzetten van een zogeheten claimbeoordelingsinstituut. De bedoeling is dat mensen die denken ziek te zijn geworden door blootstelling aan chroom-6 zich daar kunnen melden, zodat er naar hun zaak gekeken kan worden. Als experts hebben aangetoond dat een ziekte arbeidsgerelateerd is, moet een werknemer aanspraak kunnen maken op de verzekering van de werkgever. ,,Die moet dan de schade uitkeren", aldus Van Veelen. Met zo'n procedure voorkom je volgens hem ‘een lange juridische lijdensweg voor slachtoffers’.

Vorige week donderdag velde een onderzoekscommissie een ontluisterend oordeel over chroom-6 in Tilburg. De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben steken laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats lieten werken. Zij kwamen in contact met chroom-6 en werden daar ziek van, of kunnen dat worden. De gemeente komt later woensdag met een voorstel over schadevergoedingen. Om 16.30 uur is daarover een bijeenkomst. 

Vuurtorens

Bij werkzaamheden aan de vuurtoren van Scheveningen is de kankerverwekkende stof chroom-6 ook gevonden.
Volledig scherm
Bij werkzaamheden aan de vuurtoren van Scheveningen is de kankerverwekkende stof chroom-6 ook gevonden. © Angelo Blankespoor

In december werd ontdekt dat de kankerverwekkende stof is aangetroffen bij de onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren in Scheveningen. In de andere vuurtorens waar op dit moment onderhoud aan wordt gepleegd, is de stof ook aangetroffen. Het gaat om de torens in Burgh Haamstede, Egmond aan Zee, Noordwijk en op Vlieland. Bij deze gebouwen is eveneens een rem op het werk gezet.

Chroom-6 wordt gebruikt vanwege de roestwerende eigenschap, zoals ook het geval bij de vuurtorens. Als het vrijkomt, is het schadelijk voor de gezondheid en kan het uiteindelijk leiden tot onder andere kanker, zo waarschuwt het RIVM. Chroom-6 komt onder andere vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak waar de stof in zit, te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Daarmee komt de stof in de lucht terecht. 

Bruggen en sluizen

De vuurtorens zijn niet de enige bouwwerken die de kankerverwekkende stof bevatten. Bij werkzaamheden aan de Waalbrug in Nijmegen is de stof ook in verf gevonden. Bij twaalf van de zestien bruggen en sluizen in Flevoland bleek ook chroom-6 gebruikt.

De stof is veelvuldig in het nieuws gekomen doordat personeel van Defensie decennialang heeft gewerkt met de giftige stof, terwijl de werkgever al in de jaren 70 wist dat die gevaarlijk voor de gezondheid is. Slachtoffers hebben een schadevergoeding gekregen. Ook gevangenen die jarenlang zonder bescherming hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 willen eenzelfde compensatieregeling. 

Tips?

Heb je tips over misstanden met het kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-1156 8540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’