‘Mogelijk veel meer mensen blootgesteld aan kankerverwekkend anti-roestmiddel chroom-6’
videoVakbond FNV wil dat er een landelijk onderzoek komt naar het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6 in werkplaatsen in pakweg de afgelopen twintig jaar. De bond vermoedt dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan het gevaarlijke anti-roestmiddel dan tot nu toe bekend. De bond wil dat zo'n studie wordt uitgevoerd onder regie van de overheid.
Delen per e-mail
Volgens de bond is het lastig om na te gaan hoeveel mensen er in de afgelopen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6. ,,Maar je kunt op je vingers natellen dat het er veel zijn. We spreken hier niet over honderden mensen, of een paar duizend. Maar over veel meer”, zegt Wim van Veelen, beleidsadviseur bij FNV. Volgens hem is het spul heel veel gebruikt, op allerlei materieel dat roestbestendig moest zijn. ,,Vliegtuigen, vaartuigen, noem maar op.”
De Tweede Kamer eiste vorige week op deze site ook al snel opheldering van het kabinet. Het parlement wil weten welke zaken er in Nederland nog spelen rondom het gebruik van de giftige stof chroom-6. De landelijke politiek is enorm geschrokken over de uitkomsten van een nieuw onderzoeksrapport naar een schandaal in Tilburg.
‘Juridische lijdensweg’
De bond pleit voor het opzetten van een zogeheten claimbeoordelingsinstituut. De bedoeling is dat mensen die denken ziek te zijn geworden door blootstelling aan chroom-6 zich daar kunnen melden, zodat er naar hun zaak gekeken kan worden. Als experts hebben aangetoond dat een ziekte arbeidsgerelateerd is, moet een werknemer aanspraak kunnen maken op de verzekering van de werkgever. ,,Die moet dan de schade uitkeren", aldus Van Veelen. Met zo'n procedure voorkom je volgens hem ‘een lange juridische lijdensweg voor slachtoffers’.
Vorige week donderdag velde een onderzoekscommissie een ontluisterend oordeel over chroom-6 in Tilburg. De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben steken laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats lieten werken. Zij kwamen in contact met chroom-6 en werden daar ziek van, of kunnen dat worden. De gemeente komt later woensdag met een voorstel over schadevergoedingen. Om 16.30 uur is daarover een bijeenkomst.
Vuurtorens
In december werd ontdekt dat de kankerverwekkende stof is aangetroffen bij de onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren in Scheveningen. In de andere vuurtorens waar op dit moment onderhoud aan wordt gepleegd, is de stof ook aangetroffen. Het gaat om de torens in Burgh Haamstede, Egmond aan Zee, Noordwijk en op Vlieland. Bij deze gebouwen is eveneens een rem op het werk gezet.
Chroom-6 wordt gebruikt vanwege de roestwerende eigenschap, zoals ook het geval bij de vuurtorens. Als het vrijkomt, is het schadelijk voor de gezondheid en kan het uiteindelijk leiden tot onder andere kanker, zo waarschuwt het RIVM. Chroom-6 komt onder andere vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak waar de stof in zit, te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Daarmee komt de stof in de lucht terecht.
Bruggen en sluizen
De vuurtorens zijn niet de enige bouwwerken die de kankerverwekkende stof bevatten. Bij werkzaamheden aan de Waalbrug in Nijmegen is de stof ook in verf gevonden. Bij twaalf van de zestien bruggen en sluizen in Flevoland bleek ook chroom-6 gebruikt.
De stof is veelvuldig in het nieuws gekomen doordat personeel van Defensie decennialang heeft gewerkt met de giftige stof, terwijl de werkgever al in de jaren 70 wist dat die gevaarlijk voor de gezondheid is. Slachtoffers hebben een schadevergoeding gekregen. Ook gevangenen die jarenlang zonder bescherming hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 willen eenzelfde compensatieregeling.
Tips?
Heb je tips over misstanden met het kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-1156 8540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kindermisbruik Sperma op de knuffel van Eva (6): hoe kunnen we onze kinderen beter beschermen?
Het aantal aangiften van kindermisbruik is relatief laag. En zelfs als er wél aangifte wordt gedaan, komen lang niet alle verdachten voor de rechter. Richard Korver, slachtofferadvocaat: ,,Alle alarmbellen horen af te gaan. Kindermisbruik is hét ongemak van onze samenleving.” Lees hier het schrijnende verhaal van de Brabantse Marieke. ,,Wij zijn tweemaal slachtoffer: van de misbruiker én van het systeem.’’ -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Ontluisterend: collectief falen in chroom-6 affaire Tilburg
In de Tilburgse chroom-6 affaire is collectief gefaald. Daardoor is 800 betrokkenen onnodig leed aangedaan. Vooral NS-dochter NedTrain ging de fout in. Zelfs toen intern indringend alarm werd geslagen, greep zij niet in. ,,Schokkend!”, concludeert de onafhankelijke onderzoekscommissie. -
Burgemeesters woedend: ‘Rellen zijn totale minachting voor mensen die al maanden in de frontlinie vechten’
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg noemt het ‘volstrekt verwerpelijk’ wat de afgelopen avond in zijn stad, maar ook in Breda en Oosterhout is gebeurd. ,,Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield.” -
Kamer wil snel zicht op alle zaken rond chroom-6 in Nederland
De Tweede Kamer wil snel van het kabinet weten welke zaken er in Nederland nog spelen rondom het gebruik van de giftige stof chroom-6. De landelijke politiek is enorm geschrokken over de uitkomsten van een nieuw onderzoeksrapport naar een schandaal in Tilburg.
-
'Ook gevangenen willen regeling om chroom-6'
Gevangenen die jarenlang zonder bescherming hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 willen eenzelfde compensatieregeling als mensen die bij de krijgsmacht met de giftige verf werkten. Dat blijkt uit een brief van bijna honderd gedetineerden in Ter Apel aan de Dienst Justitiële Inrichtingen en het ministerie van Justitie. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.