Volledig scherm
Onderzoek moet uitwijzen of de schapen in Appelscha door een wolf zijn gedood © Thinkstock

Mogelijk wolf in Friesland: twee dode schapen in Appelscha

In Friesland loopt vermoedelijk een wolf rond. Dat heeft de provincie Fryslân laten weten. Het dier heeft in de omgeving van Appelscha twee schapen gedood.

DNA-onderzoek op weefsel van de dieren moet definitief uitwijzen of het echt een wolf was. Als dat wordt bevestigd, zou het de eerste wolf in lange tijd zijn die zich op Fries grondgebied begeeft.

De organisatie Bij12-Faunafonds is ingeschakeld om de schade af te handelen met de eigenaar van de schapen, geheel volgens het wolvenprotocol dat de provincies met elkaar hebben afgesproken.

Vanuit Duitsland

De afgelopen jaren werden vooral in het oosten van het land, maar ook in buurprovincie Groningen herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen.

Wolven hebben een beschermde status in Nederland. In vroeger tijden was dat niet zo. Ze werden massaal afgeschoten en daardoor leven de dieren hier sinds eind negentiende eeuw niet meer in het wild.

Wolvenkenners zien de recente bezoeken als mogelijke voorbode van een terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.