De Japanse duizendknoop in Doesburg.
Volledig scherm
De Japanse duizendknoop in Doesburg. © Pim Roelofs

Mogelijke oplossing in strijd tegen Japanse plant die Nederland al jaren teistert

Nederland lijkt eindelijk een oplossing gevonden te hebben tegen de Japanse Duizendknoop, de verwoestende plant die al jaren in ons land grote economische schade veroorzaakt. Wetenschappers zijn een groot en cruciaal onderzoek begonnen om te kijken of een schimmel de woekerplant kan bestrijden. ,,Als dit lukt, is dat een primeur voor Nederland.”

 1. Zwolle is duivelse Japanse duizendknoop meer dan zat: ‘Het is een verschrikkelijke plant’
  PREMIUM

  Zwolle is duivelse Japanse duizend­knoop meer dan zat: ‘Het is een verschrik­ke­lij­ke plant’

  Zo mooi als de crèmewitte en soms roze bloemen van de plant kleurden in augustus en september, zo wreed werkte de Japanse duizendknoop zich in de tussentijd naar grote hoogte. De plant teistert Zwolle en de gemeente is hem dan ook liever voorgoed kwijt dan nog even rijk. Vanochtend deed ze samen met ROVA een eerste aanzet in de hoop de plant voorgoed uit het Zwolse stadsbeeld te kunnen verwijderen.
 2. Evert (64) komt los van dementie tijdens het snoeien van de Japanse duizendknoop
  PREMIUM

  Evert (64) komt los van dementie tijdens het snoeien van de Japanse duizend­knoop

  Om de oprukkende dementie een plek in zijn leven te geven, bindt Evert Gerrits (64) in Wilp de strijd aan de met de Japanse duizendknoop. Dat doet hij bij een stichting die een immense toeristische trekpleister van de grond probeert te krijgen in Wilp. Andere ‘probleemgevallen’, schilders en handarbeiders klussen aan houtzagerij, maar Gerrits is geen klusser. ,,Dit houdt mij actief om mijn ziekte te accepteren.’’