Volledig scherm
Bij het verkeersdrama kwamen drie jongens (een van 15 en twee van 16 jaar) om het leven. © Inter Visual Studio/Stefan Roode

Mogelijke veroorzaker van fataal ongeluk in Anna Paulowna weet niets meer

UpdateDe 20-jarige Siem B. uit Oudesluis kan zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren van het fatale auto-ongeval dat hij vorig jaar op 1 september in Anna Paulowna zou hebben veroorzaakt. Door de klap kwamen drie tieners om het leven. Wegens vermeende vooringenomenheid wraakte de advocaat van B. de rechtbank, maar dat verzoek werd afgewezen. Vrienden en bekenden verklaarden dat B. wel degelijk achter het stuur zat.

Bij het verkeersdrama in de Noord-Hollandse plaats kwamen een jongen van 15 jaar en twee van 16 aan hun einde. Seph, Roy en Colin zaten alle drie op de achterbank van een overvolle Peugeot 206, toen ze over de kop gingen. Door de klap werden ze uit de auto geslingerd. De ouders van één van hen waren aanwezig toen een vergeefse reanimatiepoging moest worden gestaakt. 

Een getuige beschreef hoe ze jongens op straat vond, nog voor de politie arriveerde. Twee inzittenden overleefden de crash tegen een lichtmast. Het gaat om een zeventienjarig meisje uit Anna Paulowna en een jongeman van twintig uit het naburige Oudesluis. Lokale media meldden destijds dat er sprake van een straatrace geweest zou zijn. Het ongeluk vond plaats in een woonwijk.

‘Dronken wat, blowden wat’

,,Ik wil graag vragen beantwoorden, maar ik weet niets meer. We zaten met een groep te chillen bij het gemeentehuis. We dronken wat, we blowden wat. Ik weet nog dat we ergens heen zouden gaan. Vanaf dat moment is er alleen maar een zwart gat. Ik weet dat ik met de auto ben gekomen, maar ik weet niet meer dat we zijn weggegaan. Ik weet ook niet meer dat ik in een auto ben gestapt.’’

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt hem als de bestuurder van de auto die met hoge snelheid verongelukte. Ook vrienden en bekenden hebben B. vandaag aangewezen als bestuurder. Onder hen is zijn voormalige vriendin, die naast hem in de auto zegt te hebben gezeten.

Volgens de aanklaagster was B. onder invloed van drank en drugs. B. kwam kort aan het woord, nadat zijn raadsman Jeroen Dallinga de rechtbank om aanhouding van de zaak had gevraagd. Volgens hem is het onderzoek nog niet klaar.

Vonken onder auto te zien

Zo Dallinga dat niet duidelijk is of zijn cliënt de auto bestuurde. Hij wil onder meer aanvullend onderzoek naar dna-sporen. Dallinga vroeg tevens om nader onderzoek naar het wegdek, een technische kwestie rond de handrem van de auto, de toevoeging van foto- en filmbeelden aan het dossier en een extra verhoor van een van de getuigen. Ook vroeg hij nader onderzoek naar de staat van het wegdek op het moment van het ongeval.

In rapportages is volgens hem te lezen dat met het wegdek niets mis was. Getuigen zeggen echter dat in de weg een kuil zat en dat kort voor het ongeval onder de Peugeot 206 vonken te zien waren. De rechtbank wees Dallinga's verzoeken af, in lijn met de wens van de aanklaagster. De advocaat wraakte daarop de rechtbank. Volgens hem heeft de strafkamer zich vooringenomen getoond door het afwijzen van zijn aanvullende onderzoekswensen. Ook dat verzoek werd afgewezen.

De belangstelling voor de strafzaak tegen B. is enorm. In de rechtbank in Alkmaar hebben zich tientallen mensen gemeld om de zitting bij te wonen. Zij zijn verspreid over diverse zalen. In de rechtszaal hebben nabestaanden foto's van de overleden slachtoffers op een tafel geplaatst. De aanklaagster vroeg de rechtbank de verzoeken van Dallinga af te wijzen. Volgens haar hebben verschillende getuigen gezegd dat B. de auto bestuurde. Het is nog niet duidelijk wanneer de wrakingskamer zich over de kwestie buigt.

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.