Volledig scherm
Portret van Mohammed B. in Opsporing verzocht © avro

Mohammed B. slaat keuken 'aan gort' in zwaarbeveiligde gevangenis

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught een keuken vernield. B. barricadeerde tijdens een woede-uitbarsting de keuken en sloeg de boel 'aan gort'.

De 38-jarige Nederlands-Marokkaanse moslimextremist Mohammed B. werd kwaad toen hij vernam dat de daders van de aanslagpoging op een moskee in Enschede op dezelfde afdeling werden geplaatst als twee vrouwelijke gedetineerden - moslima's -, die ook in de terrorismevleugel verblijven.

Nadat een verzoek van B. om met de gevangenisdirectie te spreken werd afgewezen, sloeg hij volgens een familielid van een medegedetineerde de keuken 'aan gort'.

Slopen
Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt het nieuws aan deze site. Volgens hem brengen de gedetineerden op de afdeling waar B. verblijft veel tijd alleen door. ,,Als ze willen sporten bijvoorbeeld. Ze kunnen dus ook gewoon in de keuken eten als ze willen. Als ze dingen willen slopen, dan doen ze dat.'' 

Inmiddels zijn strafmaatregelen tegen B. genomen. 

B. werd in augustus overgeplaatst naar de terroristenafdeling na een uitspraak door de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ). Hij geldt niet meer als vluchtgevaarlijk.

Van B. is bekend dat hij radicale ideeën heeft. Hij vermoordde programmamaker Van Gogh in 2004 en zit daarvoor een levenslange straf uit.