Volledig scherm
De oude graan- en pelmolen plette lange tijd het rogge voor het Amelander roggebrood maar de vraag daarnaar is sterk gedaald. © Sander de Jong

Molen Ameland vangt te weinig wind: dan verhoog je toch gewoon het duin?

Het lijkt te bizar om waar te zijn maar is pure realiteit. Een korenmolen op Ameland die nu te weinig wind vangt en daardoor amper kan draaien, wordt anderhalve meter gelift. Na de kostbare operatie van zo'n half miljoen euro, gaat De Phenix olie produceren voor Amelander cosmetica.

Het liften van de korenmolen is noodzakelijk om te voorkomen dat het rijksmonument uit 1880 verder in onbruik raakt, zegt directeur Joop de Jong van de Amelander Musea in de Leeuwarder Courant. De molen, onderdeel van de museale collectie, vangt volgens hem te weinig wind doordat de bebouwing eromheen is opgerukt en bomen in de naaste omgeving hoger zijn geworden. 

Duindoornzalf

De oplossing? Het duin waarop de molen staat zo'n anderhalve meter verhogen.  Daarvoor moet De Phenix worden ontmanteld. In het opgehoogde duin komt een kelder met daarin een oliemoleninstallatie. 

Daarmee kan de oude graan- en pelmolen olie produceren voor 'Amelander' cosmetica zoals duindoornzalf of korenbloemenzeep. Dergelijke producten liggen beter in de markt dan het Amelander roggebrood waarvoor De Phenix lange tijd het rogge plette, concludeerden studenten van de universiteit van Wageningen na onderzoek.

Publiek-private samenwerking

De facelift van de achtkantige Friese poldermolen is volgens De Jong begroot op zo'n half miljoen euro. Het Rijk betaalt 90.000 euro, de provincie Friesland stelt 35.000 euro beschikbaar via het Iepen Mienskipsfuns (een fonds om initiatieven van inwoners vooruit te helpen, red.) en ook de gemeente Ameland en het Waddenfonds is gevraagd om een bijdrage. ,,Zelf hebben we ook wel wat centen’’, zegt de directeur van de Amelander Musea. Hij hoopt dat dit najaar kan worden begonnen met de operatie.