Volledig scherm
© Fotomontage AD

Monasch jaagt Kamer op kosten en DENK krijgt koekje van eigen deeg

StembuzzJacques Monasch bezorgt niet alleen de PvdA kopzorgen. Intussen bloeit er wat moois tussen D66 en de PVV en waart de Trump-angst over het Binnenhof. Hier is de campagneweek in vogelvlucht.

Jacques past niet

Volledig scherm
Weer een nieuwe splinter in de Tweede Kamer: Jacques Monasch © ANP

,,O nee!!!!'' riepen ze afgelopen maandagmiddag op de stafdienst communicatie van de Tweede Kamer. Dan moet er wel iets aan de hand zijn, want het is daar altijd doodstil.

Jacques Monasch treedt uit de PvdA-fractie. Nou en? Nog in september was er een nieuwe poster gemaakt met alle Tweede Kamerleden. Negen posters zijn er al gemaakt na alle mutaties. Zestien fracties zitten er nu, na alle mensen die zijn uitgebroken. Denken ze alles op orde te hebben, zelfs Arib staat er nu op als voorzitter van de Tweede Kamer, komt er wéér een afsplitsing, de zeventiende.

Goud geld kost het niet, zo'n nieuwe poster. Enkele honderden euro's in een oplage van 300. Maar een gedoe is het wel. Want Monasch past niet. Online gaan ze hem wel op zijn eigen plekje zetten. Misschien komt er nog een állerlaatste poster met zeventien fracties. Na Kerstmis dan.

Mo geeft DENK koekje van eigen deeg

Het standje van Kamervoorzitter Khadija Arib heeft duidelijk niet geholpen. De rakkers van DENK blijven handig gemonteerde filmpjes plaatsen op hun Facebook-pagina waarmee zij collega-Kamerleden het bloed onder de nagels vandaan halen.

Deze week was het weer raak: voorman Tunahan Kuzu plaatste een vlog waarin hij zijn voormalige vrinden van de PvdA ontmaskert als de partij die de mond vol heeft over voldoende stageplaatsen voor mbo'ers, maar daar bij stemmingen niet naar handelt. De uitsmijter mag er zijn: ,,Heeft de PvdA het eigen verkiezingsprogramma wel begrepen?", priemt Kuzu in de camera.

Maar dan kennen ze Mohammed Mohandis - 'zeg maar Mo' - nog niet. Het goedmoedige Kamerlid uit Gouda besloot de agitprop van DENK te bestrijden met gelijke middelen. In een eigen filmpje schminkt hij Kuzu af als een hypocriet die moties indient die allang door de Kamer zijn aangenomen, alleen maar om de PvdA een hak te kunnen zetten. ,,Houd op met dat kinderachtige gedrag", voegt hij zijn voormalige fractiegenoot nog toe.

Nu moet wel gezegd dat Mo zelf ook een beetje selectief winkelt in de feitelijke gang van zaken. Een blik op het debatverslag leert dat beide heren het domweg oneens zijn. Dat komt wel vaker voor, maar in de slag om de beeldvorming gelden kennelijk andere wetten. Wij hebben één advies: trap er niet in!

Volledig scherm
Tunahan Kuzu van Denk trapt er niet in. © anp

Brrr, links is bang voor Trump.. eh.. Wilders

Trump-angst. Linkse partijen speelden er deze week schaamteloos op in. De PvdA stuurde luttele uren na de winst van Trump een mail rond met als titel 'Samen één. Juist nu'. De kennelijk angstaanjagende boodschap: wat er in Amerika is gebeurd, kan ook hier gebeuren. En als je dat wilt voorkomen, moet je dus PvdA stemmen.  

Of D66. Want ook die partij probeerde een graantje mee te pikken van de Trump-angst onder linkse rakkers. In de kranten die vol stonden met de nieuw verkozen president, kocht D66 een hoekje advertentie: 'Stop het populisme'. Alexander Pechtold wil de stem van het volk niet zijn, zo laat hij blijken.  

Maar we zijn er nog niet, er is nóg een partij op links die geen Trump wil in Nederland. ,,Knoop in je maag na de verkiezingsuitslag?'', vroeg GroenLinks op Facebook. ,,Hak die knoop door.'' Door op Jesse Klaver te gaan stemmen.  

Wie is die Nederlandse Trump eigenlijk waar links zo bang voor is? Geert Wilders natuurlijk. Vindt hij zelf ook. Hij twitterde al snel een verkiezingsposter rond met de leus 'We will make the Netherlands great again'. Klinkt toch niet zo lekker als de Amerikaanse variant. Ideetje: in Nederland spreken we gewoon Nederlands.

Volledig scherm
Pechtold en Samsom spelen in op Trump-angst. © ANP

Er bloeit iets moois tussen Fleur en Vera

Volledig scherm
Fleur Agema is nog wel lief voor Vera Bergkamp. © ANP

De liefde tussen twee gezworen vijanden bloeide deze week kort op: tijdens het debat over de zorgbegroting dienden D66 en de PVV samen zelfs een heuse Kamermotie in. 

Vlak daarvoor was Fleur Agema - het PVV-Kamerlid dat deze week in de wandelgangen riep dat ze klaar is met lief zijn - in de grote vergaderzaal nog flink uitgevaren tegen onder meer de democraten. Zij verwijt meerdere partijen in de Tweede Kamer dat die goede PVV-ideeën uit het verleden, zoals de Agema-gelden voor meer handen aan het bed en wetgeving over cliëntrechten in de verzorgingstehuizen, bewust boycotten of naar de knoppen hebben geholpen. 

En dat laatste is echt nooit de bedoeling geweest van D66'er Vera Bergkamp. Dus werden Agema en Bergkamp door Kamervoorzitter Elias naar de coulissen gestuurd en kwamen ze met een unieke gezamenlijke motie op de proppen. Die moet cliëntrechten in een zorgplan voor ouderen en gehandicapten niet alleen bespreekbaar maken, maar keihard garanderen. 

Zo was de politieke vrede eventjes getekend. Al sneuvelt de motie zeer waarschijnlijk bij stemming.