Volledig scherm
© anp

Monasch stapt uit Kamerfractie PvdA

Jacques Monasch stapt uit de Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. Wel blijft hij voorlopig op eigen titel actief in de Tweede Kamer. Door het vertrek van Monasch verliest de coalitie van de VVD en de PvdA de meerderheid in de Kamer.

Quote

Met zo'n Partij van de Arbeid kan ik niet verder

Jacques Monasch

De partijen beschikken nu nog over 75 zetels, precies de helft. Vooralsnog worden nog geen grote problemen verwacht voor de partijen.

Monasch maakte zijn vertrek bekend op een persconferentie in Amsterdam naar aanleiding van het nieuws dat hij geen lijsttrekker van de partij gaat worden. De politicus gaat zich nog beraden op zijn toekomst. ,,Met zo'n Partij van de Arbeid kan ik niet verder'', gaf hij vanmiddag te kennen in Amsterdam. Hij heeft ook zijn lidmaatschap van de partij opgezegd.

Monasch wil niet door met de fractie nu die tóch het kabinet steunt in pogingen om het associatieverdrag met Oekraïne geratificeerd te krijgen. Eerder had de fractie uitgesproken dat de uitslag van het raadgevend referendum gerespecteerd - en dus niet geratificeerd - moest worden. Ook neemt hij het bestuur kwalijk dat er geen lijsttrekkersverkiezing komt waarbij ook niet-PvdA'ers konden meestemmen. Volgens Monasch zou de PvdA-top dat eerder wel hebben beloofd.

,,De democratische schade is ontzettend groot", zei Monasch in een reactie bij EenVandaag. ,,Het enige dat ik vraag is om je te houden aan de afspraken. Daar heeft men van af willen wijken."

Op de vraag of Monasch aan zetelroof doet door de partij en de fractie te verlaten maar niet de Kamer, zegt Monasch nee. ,,Ik houd me aan de wens van de kiezer. Ik houd me aan de fractiediscipline wat betreft het Oekraïne-referendum, namelijk het respecteren van de wens van de kiezer. De rest van de fractie doet dat niet."

Lijsttrekkerschap
Vanochtend werd al bekend dat Monasch geen kandidaat meer is voor het lijsttrekkerschap van de partij. Volgens Monasch heeft het partijbestuur besloten zijn kandidatuur niet te accepteren, maar het bestuur geeft aan dat hij zich zélf terugtrok ondanks een poging gisteravond om hem op het partijbureau op andere gedachten te brengen.

Monasch wilde dat de gekozen lijsttrekker het al gepresenteerde verkiezingsprogramma nog kon aanpassen. ,,Hij stuurde dit weekend een brief met aanvullende voorwaarden'', laat de partijwoordvoerder weten. Het bestuur weigerde daar op in te gaan.

Strijd
Over de strijd om het lijsttrekkerschap van de partij, die nu zal gaan tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, spreekt Monasch zich verder tegenover EenVandaag niet inhoudelijk uit. ,,Ze moeten het zelf uitzoeken. Ik had een andere koers. Ik zat scherper op integratie, ouderenzorg en een nieuw verdrag voor Europa - om maar wat te noemen. Zij moeten laten zien wat ze van elkaar verschillen na deze vier jaar."

Monasch was sinds 2010 kamerlid voor de partij. Hij lijkt een doorstart te maken als zeventiende Kamerfractie, al sprak hij twee weken geleden tegenover het AD nog uit daar niet mee bezig te zijn. ,,Ik probeer nog één keer de sociaaldemocratie te veranderen. Als dat niet lukt, is het duidelijk dat de partij een andere koers kiest."

Volledig scherm
© ANP

Reacties
Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA noemt het 'laf' dat Jacques Monasch zijn zetel in de Tweede Kamer niet teruggeeft. Hij zei dat maandagavond in het televisieprogramma Pauw. ,,Het feit dat hij met 2200 voorkeursstemmen wel die zetel behoudt, dat zegt voor mij wel heel veel. Dat vind ik laf", aldus Spekman. De partijvoorzitter vindt dat Monasch de zetel niet zelf heeft verdiend, omdat hij maar 2200 voorkeursstemmen had gekregen.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het jammer dat Monasch is opgestapt, al komt dit voor hem niet onverwachts. Monasch had de koerswijziging die hij voor ogen had ook binnen de partij kunnen proberen te realiseren, aldus Samsom. ,,Hij had ook een poging kunnen wagen om de koers van de PvdA bij te stellen in zijn richting. We zijn een democratische ledenpartij, elk lid kan daarover meespreken. Zeker als je lijsttrekker wil worden, lijkt me dat de moeite waard."

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”