Ondernemer Ab Gietelink en zijn advocaat Jeroen Pols in de rechtbank.
Volledig scherm
Ondernemer Ab Gietelink en zijn advocaat Jeroen Pols in de rechtbank. © ANP

Mondkapjes mogen blijven, Viruswaarheid verliest rechtszaak

De mondkapjesplicht in Amsterdam mag blijven. Dat heeft de rechter in Amsterdam besloten nadat onder meer ondernemer en centrumbewoner Ab Gietelink en protestgroep Viruswaarheid een rechtszaak tegen de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland hadden aangespannen.

 1. 
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

  Ongemak over donorcon­cep­tie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

  Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
 2. ‘Enige rechtvaardiging voor mondkapje is een ramp, maar ziekenhuizen zijn leeg’
  Play
  rechtszaak mondkapjes / video

  ‘Enige rechtvaar­di­ging voor mondkapje is een ramp, maar ziekenhui­zen zijn leeg’

  De rechter in Amsterdam doet woensdag uitspraak in de rechtszaak over de mondkapjesplicht in de hoofdstad. Het kort geding tegen de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland diende vanmorgen en is aangespannen door centrumbewoner en cultureel ondernemer Ab Gietelink. Protestgroep Viruswaarheid heeft zich bij hem aangesloten. ,,Mondkapjes zijn in sommige gevallen zelfs misdadig.”