In de fabriek van ondernemer Hans Poulis kunnen per dag zo'n half miljoen mondkapjes geproduceerd voor Nederlands verplegend personeel
Volledig scherm
In de fabriek van ondernemer Hans Poulis kunnen per dag zo'n half miljoen mondkapjes geproduceerd voor Nederlands verplegend personeel © Hans Poulis

Mondkapjes tekort? Uit deze fabriek komen er elke dag een half miljoen

Leveranciers van mondkapjes begrijpen helemaal niets van de alarmerende berichten uit ziekenhuizen dat mondkapjes dreigen op te raken. In China draaien fabrieken op volle toeren, alleen krijgen ze maar geen reactie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om ze te kunnen sturen, klagen ze.

Een half miljoen mondkapjes per dag rollen er uit de Chinese fabriek als het moet. Kapjes die volgens ondernemer Hans Poulis van IGC International voldoen aan alle eisen voor het Nederlands verplegend personeel. In een video laat hij zien hoe een enorme machine in China met papier en katoen razendsnel tientallen van de nu zo gewilde beschermingsmiddelen maakt. ,,Hoezo er zijn tekorten? In twee tot drie dagen kunnen wij honderdduizenden van dit soort mondkapjes produceren. Inclusief transport moeten ze uiterlijk binnen een dag of twaalf hier kunnen zijn,’’ zegt de Rotterdamse ondernemer.

In de fabriek van Hans Poulis draaien de naaimachines voor mondkapjes op volle toeren.
Volledig scherm
In de fabriek van Hans Poulis draaien de naaimachines voor mondkapjes op volle toeren. © Hans Poulis

Poulis voorzag al langer een tekort en heeft al een paar keer bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangeboden om een transportlijn op te zetten voor de Nederlandse ziekenhuizen. Daarmee zou hij een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de stabiele voorraad van minimaal één miljoen mondkapjes die volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) wenselijk is. Maar steeds kreeg de directeur te horen dat hij op de stapel lag. ,,En deze week kwam het bericht dat de mondkapjes echt op dreigen te raken. Daar begrijp ik dan helemaal niets van’’, zegt hij. Het bedrijf levert inmiddels al aan tal van ziekenhuizen over de hele wereld. Ook twee Brabantse ziekenhuizen hebben inmiddels een bestelling geplaatst en kunnen volgende week hun zending verwachten.

De Rotterdamse ondernemer is zeker niet de enige die zich verbaast over de alarmerende berichten uit de ziekenhuizen. Ook Dimitri Kyriakopoulos van mondkapje-kopen.com heeft een handel in mondkapjes en heeft zich gemeld bij het ministerie toen hij hoorde dat er tekorten dreigden. Hij heeft nog geen antwoord of hij mag leveren. ,,Het gaat ontzettend traag. We kunnen in China aan grote partijen komen voor prijzen die iedereen kan betalen, maar die bedrijven daar willen ook duidelijkheid. Anders gaan ze met andere landen in zee. Er is vraag genoeg.’’

Overspoeld

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een eerste reactie weten dat de inkopers worden overspoeld met aanbiedingen. Daar wordt serieus naar gekeken waardoor het even kan duren voordat er een reactie komt.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat de leveringen van spullen aan ziekenhuizen coördineert, zegt dat er inmiddels miljoenen mondkapjes zijn besteld. ,,Een groot probleem is dat veel bestellingen nog niet in Nederland zijn gearriveerd’’, zegt Arold Reusken, hoofd bureau LNAZ.

Volgens Reusken wordt er een maximale inspanning geleverd om snel in zee te gaan met serieuze partijen, bijvoorbeeld als het gaat om financiële hobbels te overbruggen. Ook wordt er soepeler omgegaan met de strenge regels die normaal gesproken voor het gebruik van maskers in ziekenhuizen geld. Merkloze mondkapjes zijn niet langer uit den boze. ,,Uitgangspunt blijft uiteraard dat de kwaliteit goed is. Als een mondkapje bijvoorbeeld wel aan Amerikaanse wetgeving voldoet, maar alleen nog niet is getest voor de Nederlandse markt, dan kunnen we ze nu toch bestellen.’’

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.