Volledig scherm
Het Gouden Kalf wordt bij de Stadsschouwburg geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival. © anp

Monique van Schendelen ontvangt Cultuurprijs

Filmpublicist Monique van Schendelen heeft woensdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs ontvangen. Zij kreeg het beeldje, dat onregelmatig wordt uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse film, uit handen van producent Dave Schram.

De 65-jarige Van Schendelen, die later dit jaar met pensioen gaat, verzorgde bijna dertig jaar lang de publiciteit van tientallen grote Nederlandse films. Het bestuur van het Nederlands Film Festival besloot haar de prestigieuze prijs toe te kennen omdat zij 'er mede aan bijgedragen heeft dat de Nederlandse film een merknaam is geworden'.

Gerespecteerd
Volgens het juryrapport heeft zij decennialang met ongekende gedrevenheid, slagvaardigheid en professionaliteit haar werk gedaan en 'wordt ze gerespecteerd door zowel haar vele opdrachtgevers in de filmwereld als door de journalisten die ze bedient'.

Ontvangstspeech Van Schendelen
De laureaat stelde in haar ontvangstspeech de prijs te delen met alle acteurs, regisseurs, producenten en distributeurs met wie zij de afgelopen dertig jaar heeft samengewerkt. Ook prees zij de Nederlands journalisten voor hun kritische blik en bedankte ze het bestuur van het NFF dat zij met het toekennen van de prijs 'de schijnwerpers richt op het vak filmpubliciteit'.

De Cultuurprijs
De Cultuurprijs ging eerder naar mensen als Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jan Blokker, Paul Verhoeven, Fons Rademakers en Bert Haanstra.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.