Volledig scherm
Het Gouden Kalf wordt bij de Stadsschouwburg geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival. © anp

Monique van Schendelen ontvangt Cultuurprijs

Filmpublicist Monique van Schendelen heeft woensdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs ontvangen. Zij kreeg het beeldje, dat onregelmatig wordt uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse film, uit handen van producent Dave Schram.

De 65-jarige Van Schendelen, die later dit jaar met pensioen gaat, verzorgde bijna dertig jaar lang de publiciteit van tientallen grote Nederlandse films. Het bestuur van het Nederlands Film Festival besloot haar de prestigieuze prijs toe te kennen omdat zij 'er mede aan bijgedragen heeft dat de Nederlandse film een merknaam is geworden'.

Gerespecteerd
Volgens het juryrapport heeft zij decennialang met ongekende gedrevenheid, slagvaardigheid en professionaliteit haar werk gedaan en 'wordt ze gerespecteerd door zowel haar vele opdrachtgevers in de filmwereld als door de journalisten die ze bedient'.

Ontvangstspeech Van Schendelen
De laureaat stelde in haar ontvangstspeech de prijs te delen met alle acteurs, regisseurs, producenten en distributeurs met wie zij de afgelopen dertig jaar heeft samengewerkt. Ook prees zij de Nederlands journalisten voor hun kritische blik en bedankte ze het bestuur van het NFF dat zij met het toekennen van de prijs 'de schijnwerpers richt op het vak filmpubliciteit'.

De Cultuurprijs
De Cultuurprijs ging eerder naar mensen als Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jan Blokker, Paul Verhoeven, Fons Rademakers en Bert Haanstra.

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.