Volledig scherm
Moeder Eleonora van der Stap met de natuurstenen vlinder voor dochter Sophia. © THIERRY SCHUT

Monument voor overreden dochter opnieuw vernield

Op 4 januari 2010 werd de 15-jarige Sophia van der Stap uit Wateringen, op weg van school naar huis, bij het oversteken geschept door een vrachtwagen en overleed. Ter nagedachtenis, en als waarschuwing voor de vele scholieren die dagelijks dezelfde plek passeren, liet haar moeder een monumentje voor Sophia plaatsen. Afgelopen week werd de natuurstenen vlinder voor de tweede keer door een onverlaat vernield.

 'Ik was niet eens hersteld van de eerste keer'  
Eleonora van der Stop

'Ik was mentaal niet eens hersteld van de eerste vernieling', zegt moeder Eleonora verdrietig tegen het AD. 'Ik werkte eraan het voorval een plaatsje te geven, maar daar moet ik wel de tijd voor krijgen. En dan moet ik óók nog met het verlies van mijn dochter leren leven.' De vernieling is voor Van der Stap niet te bevatten.

Het herstelde monumentje voor Sophia, dat in drie stukken was gebroken nadat vernielzuchtige jongeren erop waren gaan staan, was in juni net teruggezet. Een tip van een vrachtwagenchauffeur, die de vernieling door 'tieners' had gezien, maar de vandalen niet kon identificeren, bleek onbruikbaar.

Daders niet te vinden
Ook een beloning van 2000 euro, die vader Aad van der Stap uitloofde, hielp niet bij het achterhalen van de daders. Sophia's ouders besloten, als voorlopige oplossing, het beschadigde beeldje te laten lijmen en te herplaatsen. Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuw gedenkteken. Van beton dit keer. Steviger en niet meer op een sokkel.

Amper een maand later is Sophia's vlinder opnieuw het mikpunt. Dit keer schopt een zieke geest het moedwillig van de sokkel. De ontroostbare ouders kunnen er niet over uit: 'Het is nu zo moedwillig vernield. Iedereen uit de omgeving weet hoe het zit met het monument. Na alle berichtgeving wist ook iedereen hoeveel pijn het ons deed', zegt Eleonora.

Vrijdag deden Sophia's ouders aangifte van vernieling. Het vernielde monumentje staat inmiddels thuis. 'De vlinder houd ik nu bij me, hij mag niet nog een keer worden vernield.'