Volledig scherm
Frank Poorthuis. © Marco de Swart

Mooie baard, koning!

ColumnU mag ‘m niet zien, dat hebben we zo afgesproken. Van de begrafenis van Maxima’s vader in Argentinië ziet u geen foto’s omdat de Nederlandse pers de Rijksvoorlichtingsdienst heeft beloofd het als een privé-aangelegenheid te behandelen. 

Ik moet toegeven: het voelt een beetje alsof we nog een teentje hebben in de Greet Hofmans-affaire, (voor jonge lezers: in de jaren 50 schreven alle buitenlandse bladen over een ernstige huwelijkscrisis aan het Nederlandse hof rond gebedsgenezers Greet Hofmans, maar bij ons was het windstil in de kranten). Maar ach, je moet ook denken: zou je zelf graag gefotografeerd worden als je je vader begroef? Nou dan, daar valt wel mee te leven.

Volledig scherm
De cover van AD Magazine ter ere van de 50ste verjaardag van de koning. © AD

Maar toch. Bleek op de foto’s die wij hier op de redactie van buitenlandse persbureaus binnenkregen en natuurlijk met grote belangstelling bekeken, dat Willem-Alexander een baard had. Een baard! Niet zo maar eentje. Maar een echte drie weken vakantiebaard. Bij ons op het AD moesten we direct denken aan de cover die we een paar maanden geleden ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag hadden gemaakt. Barry Hay (Golden Earring, Willem-Alexanders lievelingsband) had hem een stijladvies gegeven. Een baard moest hij nemen.

Quote

Drie weken de onverant­woor­de­lij­ke man zijn die elke man wel eens wil zijn

Blijkt-ie dus gedaan te hebben. En goed gelukt is-ie hoor. Knappe baard, koning! En je beeldt je dan toch even in hoe zo’n koning aan die baard begint. Wat-ie denkt. Hoe zijn vrouw er tegenaan kijkt. ‘Je prikt, Alex!’ En: ‘Maar hij staat je wel!’ Maar meer nog: wat het voor Wimlex zelf betekent. En je voelt het direct, vooral omdat ook andere koningskinderen, blijkt, in de vakantie aan de baard zijn gegaan: Felipe van Spanje en Filip van België. 

De baard is de vakantie. De baard is de ‘verneinung’ van het koningschap. Weg van de onderdanen. Even helemaal-doen-wat-de-koning-zelf-wil. Drie weken de onverantwoordelijke man zijn die elke man wel eens wil zijn. Geen lintjes knippen, zelfs geen baard knippen. Woeste Willem.

Je ziet hoe hij ’s ochtends voor de spiegel staat en naar zichzelf grijnst. En zich dan omdraait naar het bed waar de echtgenote zich nog even lui in uitrekt. “He Max, wil je een kusje van woeste Willem?''