Volledig scherm
De Grote- of St. Catharinakerk in Nijkerk. © Wikipedia

'Mooiste kerktoren staat in Nijkerk'

De Grote Kerk in Nijkerk heeft de mooiste kerktoren van Nederland. Dat is de uitkomst van een verkiezing die was georganiseerd door het RKK-radioprogramma De Zondag van Van Willigenburg. Dat meldde de omroep zondag.

De winnende toren kreeg ruim 11.000 van de tienduizenden stemmen die werden uitgebracht. Luisteraars hadden voor de verkiezing 156 torens aangemeld. Foto's ervan verschenen op een website.

Tweede werd de O.L.V.-kerk in Breda (dik 10.000 stemmen) en derde de Sint Stevenstoren in Nijmegen (meer dan 6300 stemmen). Er kon vanaf begin juni worden gestemd via de website RKK.nl, het liken via Facebook, met briefkaarten en met telefonische stemmen.

De onderkant van de Nijkerkse toren is waarschijnlijk het oudste stukje Nijkerk. In de 13e eeuw werd een nieuwe gebouwd op oude resten. In de loop der eeuwen waren er verbouwingen waarbij de toren in de 18e euw de huidige karakteristieke witte bovenkant kreeg.

Het bouwwerk zou uniek zijn in Nederland, omdat in het contract met de maker stond dat hij het ontwerp niet voor andere torens mocht gebruiken.