Volledig scherm
Vincenzo Crupi (l) en Demonico B. © Kos

'Moord? Liever niet. Dan vallen we op'

De maffia, al tientallen jaren actief op de Aalsmeerse bloemenveiling, deed aan oplichting en heling en runde een drugslijn via Schiphol en de Rotterdamse haven. Dat blijkt uit het Italiaanse strafonderzoek, in handen van het AD.

Quote

Ik kan nog steeds niet geloven dat hij van de maffia is. Daarvoor leefde hij veel te sober. Als het echt zo blijkt te zijn, dan is hij wereldkam­pi­oen toneelspe­len

Bloemenhandelaar Aalsmeer

Het was een perfecte dekmantel. Het bedrijf Fresh bv, gevestigd op de Aalsmeerse bloemenveiling, exporteerde jaarlijks voor miljoenen euro's aan bloemen naar Italië. Maar tussen de tulpen en chrysanten werd in augustus en december 2014 ruim 17 kilo cocaïne ontdekt.

Bij een grootscheepse antimaffiaoperatie liepen afgelopen maand 54 personen tegen de lamp. De verdachten behoren volgens justitie tot de 'Ndrangheta, de gewelddadige en machtige maffiatak uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Onder hen zijn ook de gebroeders Vincenzo (52) en Giuseppe Crupi (46), al drie decennia actief op de Aalsmeerse bloemenveiling.

De broers maken deel uit van de machtige Commisso-Macrì-clan uit Siderno. De clan is een van de machtigste uit Zuid-Italië, is in meerdere landen actief en handelt al tientallen jaren in drugs, blijkt uit het ruim 1400 pagina's dikke strafdossier, in het bezit van deze krant.

Oude auto
,,Nederland is een belangrijk doorvoerland voor de georganiseerde misdaad," stelt Majoor Giuseppe De Felice van de Italiaanse antimaffiadienst. ,,Cocaïne komt niet alleen via de haven van Rotterdam Europa binnen, maar ook via Schiphol. Daar komen rechtstreekse vluchten uit Afrika binnen, waar momenteel de meeste cocaïne van de maffia ligt opgeslagen."

Via Fresh ging de cocaïne naar Milaan, Rome en Zuid-Italië. De 'Ndrangheta leverde de drugs ook aan andere maffiaorganisaties, zoals de Camorra in Napels en de Cosa Nostra op Sicilië.Het bloemenbedrijf blijkt een vehikel te zijn voor meer criminele activiteiten. De broers Crupi worden ook verdacht van witwassen, faillissementsfraude en van heling van een deel van 250 ton gestolen Zwitserse chocolade van Lindt, ter waarde van 7 miljoen euro.

Vincenzo Crupi doet er alles aan om geen aandacht te trekken. Hij gebruikt een gecodeerde Blackberry-telefoon, die hij voor 10.000 dollar in de VS heeft aangeschaft. Behalve dat hij elke week op en neer naar Italië reist, leeft hij sober. Hij strooit niet met geld, rijdt een oude auto en woont in een doodnormale nieuwbouwwoning in Aalsmeer.

Domenico B., ook gearresteerd, loopt in november 2013 rond met moordplannen. De Italiaan die al jaren in de buurt van Aalsmeer woont, wil wraak nemen op Jaap, werknemer van bloemenbedrijf Kinomi. Dat is voor een groot bedrag opgelicht. Om verhaal te halen zou Jaap twee Polen op Domenico B. hebben afgestuurd. De mannen breken volgens B. bijna zijn benen.

Wraak
B. wil vervolgens wraak nemen. Hij wil Jaap een hotelkamer inlokken en hem doodschieten. Maar daar steekt Vincenzo Crupi een stokje voor. Een moord zou de politie alarmeren en de zaken in gevaar brengen, meent hij. Hoewel Vincenzo een moord niet kan verbieden - Domenico B. is immers aangetrouwde familie - raadt hij het ten zeerste af.

Uit afgeluisterde gesprekken in een auto van een van de verdachten, krijgt de Italiaanse politie lucht van de moordplannen. De Nederlandse recherche wordt ingelicht; Jaap krijgt bescherming. De telefoons van Jaap en Domenico B. worden afgetapt.

Een jaar later beklaagt B. zich telefonisch bij kompaan Salvatore in Italië over Jaap, die hij weer is tegengekomen op de veiling. ,,Weet je wat hij gisteren deed? Hij deed dit" (maakt gebaar van geld). ,,Hij verwacht wat, snap je?"
Salvatore: ,, Nou, het was beter als je hem koud had gemaakt, die lul!"Domenico: ,,Het is nog niet over hoor."

Dat het moordplan niet geheel loos alarm was, blijkt als B. op 26 maart 2015 gearresteerd wordt. Bij hem wordt een pistool gevonden waarvan het serienummer is verwijderd. Het blijkt van de voorvluchtige maffioos Gianluca Racco te zijn geweest, die op 20 augustus 2009 in Nederland werd gearresteerd.

Eigenaar John van Tol van Kinomi zegt niets te weten van de ruzie tussen Domenico B. en zijn voormalige werknemer Jaap. Dat er een geschil was over geld, bevestigt hij wel. Hij zou nog 70.000 euro krijgen van de Italiaanse bloemenhandelaar Antonio di N., een deal waarbij B. betrokken was. Van Tol zegt aangifte te hebben gedaan tegen Domenico B., diens Nederlandse vriendin en Di N.

Met Vincenzo Crupi heeft Van Tol tot diens arrestatie zaken gedaan. Hij leverde hem jaarlijks voor miljoenen euro's aan bloemen. ,,Ik kan nog steeds niet geloven dat hij van de maffia is," zegt de bloemenhandelaar, die in de loop der jaren veelvuldig met de Italiaan is omgegaan. ,,Daarvoor leefde hij veel te sober. Als het echt zo blijkt te zijn, dan is hij wereldkampioen toneelspelen."