Volledig scherm
© anp

'Moord op Pim Fortuyn was een geniaal complot'

Thrillerschrijver Tomas Ross is boos dat de moord op Pim Fortuyn, tien jaar geleden 'niet is onderzocht vanuit de theorie dat er niet een, maar twee schutters waren die kogels afvuurden op de politicus'. Volgens Ross zijn er 'genoeg feiten, die kunnen duiden op een moordcomplot, niet voldoende onderzocht'.

Volledig scherm
Tomas Ross. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Ross (een veelgelezen en bekroond schrijver van thrillers waarin hij feit en fictie vermengt en ook een boek en filmscenario schreef over de moord op Fortuyn) zegt dat in een door hem geschreven artikel in het vakblad 'de Journalist' van deze week.

De schrijver is samen met onder andere Theo van Gogh vlak na de moord op Fortuyn in 2002 een eigen onderzoek gestart. Dat gebeurde vooral uit frustratie over het officiële onderzoek naar de moord en het 'feit dat niemand in journalistiek Nederland zijn handen durfde te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn en te worden uitgemaakt voor complotthereticus'.

Hoofdwond
Ross presenteert in het artikel 'een aantal feiten' die volgens hem nader onderzoek zouden verdienen. Ten eerste is er de hoofdwond van Fortuyn die volgens wapenkenners veel ernstiger zouden moeten zijn als hij vanaf 1,5 meter afstand is beschoten. Daarnaast is er een kogelhuls op meer dan 10 meter afstand van Fortuyn gevonden, wat technisch niet mogelijk zou kunnen zijn bij het pistool dat Volkert van der G. gebruikte bij de moord. Ook zou er een zinsnede uit het autopsierapport zijn verdwenen. De patholoog beschrijft hierin dat één van de kogels in het hoofd van Fortuyn niet van achteren, maar via de voorkant het hoofd binnenkwam.

Ook zijn er, alweer volgens Ross, 'een aantal verklaringen van mensen die aanwezig waren bij de aanslag, die nader onderzoek verdienen. Meest in het oog springend is de getuigenis van de aanwezigheid van een man in een overall op een elektriciteitshuisje vlakbij de onheilsplek ten tijde van de aanslag. Daarnaast zijn er de getuigenissen van radiopresentator Ruud de Wild en LPF'er Albert de Booy dat Fortuyn al door zijn knieën zeeg voordat Van der G. zijn eerste schot loste, waardoor Van der G. feitelijk vuurde op het lijk van Fortuyn.'

Benzinestation
Daarnaast zijn er de al eerder door Ross en anderen geuite twijfels betreffende 'de feiten over de merkwaardige vluchtroute van Van der G. na de aanslag' en het feit dat politie en hulpdiensten, ondanks een drukke avondspits in Hilversum', binnen enkele minuten na de moord al aanwezig waren op de plek van de aanslag en bij de arrestatie van Volkert bij het benzinestation.

Ross: 'Van der G. zou weleens de perfecte zondebok kunnen zijn geweest. Maar omdat een aantal 'heilige feiten' nooit serieus is onderzocht, blijf ik vasthouden aan de mogelijkheid dat de moord op Fortuyn een complot is.'

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.