Volledig scherm
PREMIUM
Erik en Mieke Pieck uit Kampen. In juli 2000 werd hun dochter Maartje op brute wijze verkracht en vermoord. © Foto Freddy Schinkel

Moordenaar Maartje Pieck komt vrij: 'vanaf nu kunnen we hem overal tegenkomen'

De moordenaar en verkrachter van Maartje Pieck uit het Overijsselse Kampen komt vrij. De 55-jarige Jan H. sleurde het 15-jarige meisje in 2000 zijn huis binnen tijdens haar folderwijk. De uitspraak komt zwaar aan bij de familie van Pieck: ,,We kunnen hem nu op ieder moment tegenkomen."

Het is achttien jaar geleden dat de vijftienjarige Maartje Pieck tijdens haar folderwijk werd overmeesterd door de nu 55-jarige Jan H. De dader trok het meisje zijn woning in en verkrachtte en vermoordde haar. Hij legde het naakte lichaam vervolgens in een bos naast een asielzoekerscentrum neer. Pas na twee dagen werd het stoffelijk overschot gevonden. H. speelde ondertussen de vermoorde onschuld, maar viel uiteindelijk toch door de mand. Hij zat elf jaar in een tbs-kliniek. Maar zowel justitie, de advocaat van H., als de kliniek en de Reclassering vinden dat de tbs voorwaardelijk beëindigd kan worden. Vandaag liet de rechtbank in Zwolle weten in dat besluit mee te gaan. H. was niet aanwezig bij de uitspraak. Net als de familie van het 15-jarige slachtoffer.