Volledig scherm
Condoleanceregister voor Jesse in het gemeentehuis van Hoogerheide in 2006. © ANP

Moordenaar van Jesse Dingemans mag mogelijk Groningse tbs-kliniek verlaten

Julien C., de man die in 2006 de achtjarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide vermoordde, mag mogelijk deze zomer de tbs-kliniek uit. Zo bleek vandaag in de rechtbank van Breda.

Volledig scherm
Jesse Dingemans. © ANP

Julien C. heeft inmiddels begeleid verlof gekregen, maar ook onbegeleid verlof. Dat ging goed, zo lieten zijn behandelaars weten. Daarom zetten ze nu in op transmuraal verlof. Dat houdt in dat C. buiten de muren van de Van Mesdagkliniek kan gaan wonen bij bijvoorbeeld een Regionale Instelling voor Begeleid Wonen.  De beslissing daarover wordt deze maand genomen, vertelde één van de behandelaars.

Julien C. stak op 1 december 2006 Jesse Dingemans dood op basisschool Klim-Op in Hoogerheide. Hij heeft voor die daad bijna twaalf jaar cel gekregen en tbs met dwangverpleging. Vier jaar geleden werd zijn celstraf beëindigd en werd hij opgenomen in de Van Mesdagkliniek in Groningen voor zijn tbs-behandeling. Twee jaar geleden besloot de rechtbank dat zijn tbs nog twee jaar werd verlengd. 

Quote

Resociali­sa­tie zal in elk geval nog twee jaar duren

Officier van justitie

Antisociaal

Volledig scherm
Julien C. © ANP

De afgelopen vier jaar zat C. in de tbs-kliniek in Groningen. Daar zijn ze erachter gekomen dat de man aan Asperger lijdt, een autistische aandoening. Hij heeft verder antisociale en narcistische trekken, is agressief en gebruikt cannabis.  Eén van zijn behandelaars zei vandaag dat er op dit moment nog wel af en toe problemen zijn met het reguleren van zijn agressie. Wel zit hij op de zogenaamde 'uitstroom-unit'.

De rechtbank in Breda moet de komende twee weken een beslissing nemen over het verlengen van de tbs. De verwachting is dat die wordt verlengd. De rechtbank kan kiezen tussen één of twee jaar verlenging. Officier van justitie Kristel Simpelaar eiste twee jaar verlenging. ,,Resocialisatie zal in elk geval nog twee jaar duren.’’ Het transmuraal verlof is een voorstadium van het proefverlof. Tbs’ers die met proefverlof gaan, krijgen nog meer vrijheid.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.