Moordenaar van Nederlandse militair Raviv van Renssen niet te pakken
De dader die in 1995 de Nederlandse militair Raviv van Renssen (25) doodde tijdens de val van Srebrenica gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie zag geen mogelijkheid de man op te sporen en te vervolgen, terwijl er in 2002 al wel een naam opdook van een mogelijke verdachte. De zaak is inmiddels verjaard.
Lees ook het emotionele verhaal van Ben van Renssen (Premium). 25 jaar na het drama van Srebrenica zit hij nog vol vragen over de dood van zoon Raviv (25), die naar Srebrenica ging om moslims te helpen, maar sneuvelde door een actie van één van hen.
De uitkomst is bijzonder pijnlijk voor de vader van Raviv die al 25 jaar strijdt voor meer duidelijkheid wat er nu precies met zijn zoon is gebeurd. Hij worstelt nog steeds met de vraag waarom de dader nooit gezocht is.
Volgens het Openbaar Ministerie was het niet mogelijk om in voormalig Joegoslavië strafrechtelijk onderzoek te doen naar een verdachte uit die regio. Maar juristen van het Ministerie van Defensie zagen die mogelijkheid aanvankelijk wel, blijkt uit een vertrouwelijke juridische analyse die onlangs is vrijgegeven aan de vader.
Analyse
Defensie komt daar nu echter op terug. De analyse, die een paar jaar geleden voor intern gebruik is opgesteld, was ‘onvolledig’, laat een woordvoerder in een reactie weten.
Woensdag 8 juli is het precies 25 jaar geleden dat soldaat der eerste klasse Raviv van Renssen omkwam bij observatiepost Foxtrot in het zuiden van de moslimenclave Srebrenica. Hij zat hier met zes dienstmakkers om de vrede te bewaren in het gebied maar ze werden overlopen door het Servische leger.
De Nederlanders moesten hun wapens inleveren en vertrekken. Tijdens de rit met hun gepantserde rupsvoertuig naar de basis werden ze tegengehouden door een groep Bosnische moslims. Toen ze toch wilden doorrijden, werd Raviv door één van hen gedood, vermoedelijk door een handgranaat. Het drama luidde de val in van de moslimenclave, waarbij meer dan achtduizend Bosnische moslims om het leven kwamen, vooral mannen.
Zeven jaar na de grootste massamoord sinds de Tweede Wereldoorlog doken er voor het eerst aanwijzingen op wie het enige Nederlandse slachtoffer tijdens de val had gedood. Het NIOD deed in 2002 uitvoerig onderzoek naar het falen van de hele missie. De onderzoekers traceerden ook getuigen van het incident bij de observatiepost die zelfs een naam noemden van een verdachte.
Uit de vertrouwelijke interne juridische analyse van het Ministerie van Defensie wordt duidelijk dat het weliswaar zeer moeilijk zou worden om een strafrechtelijk onderzoek te starten in voormalig Joegoslavië, maar uitgesloten werd het niet. Er was een ‘zwakke’ maar juridische grond een poging te wagen; het passief nationaliteitsbeginsel. Nederland zou in zo’n geval een onderzoek kunnen opeisen in het buitenland omdat het slachtoffer een Nederlander is.
Toch blijft het Openbaar Ministerie erbij dat er geen mogelijkheid was. Dit beginsel is pas in 2014 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht en geldt niet voor misdrijven gepleegd voor die tijd. Defensie erkent nu dat ze dit over het hoofd hebben gezien. Daarmee waren de juridische mogelijkheden uitgeput. ,,Wij beseffen dat dit onbevredigend is voor de nabestaanden, maar op basis van hetgeen juridisch voorligt is er geen andere conclusie mogelijk’’, laat het OM in een reactie weten.
Op 11 juli 1995 vond de val van Srebrenica plaats. Hierbij zijn ruim 8000 mannen en jongens om het leven gekomen. Duizenden mensen komen samen om deze gebeurtenis te herdenken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM25 JAAR NA SREBRENICA
Vader van omgekomen Raviv: ‘Defensie had zijn zaakjes niet op orde’
25 jaar na het drama van Srebrenica zit Ben van Renssen nog vol vragen over de dood van zoon Raviv (25), die naar Srebrenica ging om moslims te helpen, maar sneuvelde door een actie van één van hen. -
15
Reacties op aardbeving Turkije en Syrië: ‘Wat u ook aanhangt, deze mensen hebben hulp nodig’
‘De beelden die u en ik gezien hebben gaan elk voorstellingsvermogen te boven, deze mensen moeten geholpen worden’ en ‘Het probleem met Ongehoord Nederland is voornamelijk dat ze niet voldoen aan journalistiek van hoor en wederhoor’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 8 februari verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUM
Ministerraad besprak maanden vóór val Srebrenica al evacuatiescenario’s blauwhelmen
Het kabinet besprak in december 1994 al evacuatiescenario’s voor de Nederlandse blauwhelmen in Srebrenica. Het besef dat de enclave kwetsbaar was, was er toen al – zeven maanden vóór de val van Srebrenica. Toenmalig Defensieminister Joris Voorhoeve sprak in de ministerraad van ‘een klein dal waar 44.000 moslims bijeengedreven zitten’ en noemde de situatie ‘kwetsbaar’. Tegelijkertijd waren de Nederlandse militairen in Srebrenica ‘zeer gemotiveerd om door te gaan’.
-
PREMIUMmet video
Jo woog 183 kilo toen hij zijn leven omgooide: ‘Nu, met 61 kilo, voel ik me gezond’
Toen zijn dokter hem vroeg of hij soms dood wilde, ging de knop om bij Jo Schriek (55). In een paar jaar verloor hij meer dan 120 kilo. Naast een betere fysieke gezondheid heeft het zijn leven op een hoop andere manieren compleet veranderd. -
-
-
Hoger beroep Mladic uitgesteld wegens gezondheid beklaagde
Het proces in hoger beroep tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is circa anderhalve maand uitgesteld. Mladic is geopereerd en het hoger beroep kan dinsdag daarom niet van start gaan, meldt het internationale hof in Den Haag. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?