Volledig scherm
Els Borst in 2007. © anp

Moordverdachte (38) Bart van U. ook verdacht in zaak Borst

UpdateIn het onderzoek naar de dood van mevrouw Els Borst is dankzij een DNA-match een verdachte in beeld gekomen. Het gaat om de 38-jarige Bart van U. uit Rotterdam, dat melden justitiële bronnen. Hij zit sinds maandag 12 januari 2015 vast op verdenking van moord dan wel doodslag op zijn zus, eveneens uit Rotterdam op 10 januari 2015.

Volledig scherm
Bart van U. © politie
Quote

De politie onderzoekt nu verder of de persoon die een dna-match heeft ook inderdaad betrokken is bij de dood van mevrouw Borst, zoals de verdenking nu luidt.

Het Openbaar Ministerie
Volledig scherm
Onderzoek bij het huis van Els Borst. © EPA
Volledig scherm
Onderzoek bij huis Els Borst. © EPA
Volledig scherm
Onderzoek in zaak Els Borst. © ANP
Volledig scherm
Onderzoek in zaak Els Borst. © EPA
Volledig scherm
Els Borst. © EPA

Die dag vond de politie het lichaam van de 43-jarige vrouw in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam. Ze was door messteken om het leven gebracht. De dag erop verspreidde de politie naam en foto van de verdachte Bart van U. ,,wegens de ernst van het misdrijf" en de verwarde toestand van de man.

De Rotterdammer werd kort daarna aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. Hij meldde zich op een politiebureau in Amsterdam.

DNA-match
In het onderzoek naar de moord op de vrouw uit Rotterdam is materiaal afgenomen om het DNA-profiel van de man vast te stellen. Dit profiel is vervolgens door de DNA-databank van het NFI gehaald. Op woensdag 21 januari kon het NFI mededelen dat er een hit was met een DNA-profiel uit het onderzoek naar de dood van mevrouw Borst.

Rust en privacy
De politie onderzoekt nu verder of de persoon die een dna-match heeft ook inderdaad betrokken is bij de dood van mevrouw Borst, zoals de verdenking nu luidt. De nabestaanden zijn hierover geïnformeerd. Zij willen voorlopig geen reactie geven op de ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van hun geliefde.

De familie heeft dat laten weten aan het ANP. ,,De familie vraagt u de nabestaanden rust en privacy te gunnen", aldus een korte verklaring.

Huiszoekingen en verder onderzoek
De politie heeft maandag huiszoekingen gedaan op een aantal locaties waar de verdachte in de moordzaak-Els Borst, Bart van U., heeft verbleven. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag in een toelichting.

Het rechercheteam is daar op zoek naar sporen die te maken kunnen hebben met het fatale misdrijf tegen Borst. ,,We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden.''

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. ,,We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden.''

Omdat de verdachte in zogenoemde beperkingen zit en omdat de DNA-match nog 'zo vers is', kunnen politie en justitie maandag verder nog geen mededelingen doen.

Dood gevonden
Borst werd in februari 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze was om het leven gebracht. Sindsdien deed de politie onderzoek en riep ondere andere de hulp in van het tv-programma Opsporing verzocht. In oktober vorig jaar kwamen er 250 nieuwe tips binnen.

Psychische stoornis
De politie vroeg toen specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Els Borst woonde en waar ze in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen.

Er kwamen veel reacties, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal. Hij vroeg naar adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende.

Belangrijke tip
In december maakte Nieuwsuur bekend dat de politie een belangrijke tip kreeg ten behoeve van het moordonderzoek. Misdaadjournalist Peter R. de Vries kreeg informatie daarover van iemand met een geheimhoudingsplicht, die zelf niet met de politie mag praten, en speelde de tip door naar politie. Artsen, advocaten en psychologen zijn verplicht tot geheimhouding. De Vries laat vandaag via Twitter weten dat deze man waarover hij een tip kreeg, níet Van U. is.

,,Als je kijkt naar datgene wat we nu aan het onderzoeken zijn, en de mogelijkheden die we nog hebben, heb ik een goed gevoel bij de afloop van deze zaak'', zei recherchechef Henk Bril, die het onderzoek leidt, toen in de uitzending. De politie zei in december nog geen doorbraak op korte termijn te verwachten.

Minister van Volksgezondheid
Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

Lees alles over de moord op Els Borst in ons dossier.