Volledig scherm
Bekir E. © AD

Moordverdachte Bekir E. geeft slachtoffer Humeyra de schuld

Bekir E., de man die eind vorig jaar de 16-jarige Humeyra op klaarlichte dag op haar school doodschoot, is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij geeft bovendien Humeyra de schuld van het drama. Zij zou hem, zegt hij, hebben gepest.

Dat laten familieleden van Humeyra weten nadat ze onlangs werden bijgepraat over de resultaten van het psychologisch onderzoek naar Bekir E. Uit het rapport komt een lange lijst van problemen naar voren: Bekir is narcistisch, geeft altijd anderen de schuld en is verstandelijk beperkt. Ook is hij gevoelig voor verslavingen.

Bekir E. had twee jaar geleden een korte relatie met de toen 15-jarige Humeyra. Toen zij ontdekte dat hij al begin dertig was, kapte ze dat af. Daarna stalkte en bedreigde hij haar maandenlang. Bekir zegt echter dat zij hem pestte en dat hij ‘alleen maar zijn spullen terug wilde.’

In december 2018 schoot hij haar op klaarlichte dag dood op haar school in Rotterdam. Justitie heeft inmiddels erkend dat er in de maanden daarvoor fouten zijn gemaakt. Bekir had al lang niet meer vrij mogen rondlopen. Het gevaar was niet onderkend, ondanks tal van aangiftes van het meisje. Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) bood de familie zelfs persoonlijk excuses aan.

‘Hij mag nooit vrijkomen’

De familie is blij dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is. ,,Hij mag nooit vrijkomen zonder behandeling’’, zegt een van hen. De kans is groot dat E. een jarenlange celstraf krijg plus tbs. De inhoudelijke behandeling va de zaak is half november in de rechtbank van Rotterdam. Bekir E. zit sinds de moord vast maar heeft het in detentie niet makkelijk. Hij moest worden overgeplaatst omdat hij werd bedreigd door andere gedetineerden.

Kijk hier hoe fout op fout werd gestapeld in de zaak Humeyra:

Volledig scherm
Humeyra. © Eigen Foto