Volledig scherm
Mark de J. © ANP

Moordverdachte Mark de J. sleept Nederlandse Staat voor de rechter

Mark de J. sleept de Staat der Nederlanden voor de rechter. De verdachte van de moord op Koen Everink wil afdwingen dat er alsnog extra onderzoek wordt gedaan naar onbekende dna-sporen die zouden kunnen wijzen op andere daders dan hijzelf. De rechtbank wees dat extra dna-onderzoek tot nu toe twee keer af

De zaak van De J. tegen de Nederlandse Staat dient komende donderdag 21 september in Den Haag. De J. ontkent tot op de dag van vandaag dat hij de moordenaar is. Koen Everink werd in de nacht van 3 op 4 maart 2016 thuis in Bilthoven doodgestoken nadat De J. een avond op bezoek was geweest. De J. had een forse gokschuld bij Everink. 

Het Openbaar Ministerie zegt veel bewijs te hebben tegen Mark de J., die tot kort na de moord werkte als tenniscoach van Robin Haase. Daarbij had hij Everink leren kennen en waren beiden vrienden geworden.

Ontvoering

De J. beweert dat hij kort na zijn bezoek aan Everink werd ontvoerd en dat die ontvoerders de mogelijke daders zijn. Mark de J. zegt in de maanden voor de moord vaak te zijn benaderd door mensen die Everink iets wilden aandoen. 

Voor De J's theorie is weinig bewijs. Wel zijn er op de plaats delict en in de auto van De J. onbekende dna-sporen gevonden die volgens justitie niet de moeite waard zijn om te onderzoeken. Tot tweemaal toe werd een verzoek van De J. afgewezen om dat dna te laten onderzoeken. De J. stapt nu naar de civiele rechter om de Staat der Nederlanden af te dwingen de dna-sporen vrij te geven. De verdediging van De J. kan dan zelf onderzoek laten doen naar de dna-sporen.

Hoogendam

Opvallend is dat voor deze zaak De J's oude advocaat Pieter Hoogendam weer zal optreden. Hoogendam legde maanden geleden de verdediging van De J. neer omdat de rechter weigerende extra dna-onderzoek te laten doen. Daardoor liep de zaak (die nu pas in december inhoudelijk wordt behandeld) maanden vertraging op. In de strafzaak is Bob Kaarls De J's advocaat. Maar voor deze civiele procedure wordt Hoogendam weer ingezet.