Volledig scherm
Thijs H. © LinkedIn

Moordverdachte Thijs H. woensdag voorgeleid aan onderzoeksrechter

De 27-jarige Thijs H. wordt woensdag voorgeleid aan een onderzoeksrechter die gaat beslissen over zijn voorarrest. Het Openbaar Ministerie verdenkt H. van het doodsteken van twee wandelaars op de Brunssummerheide bij Heerlen en een wandelaarster in de Scheveningse Bosjes. Volgens het OM werken ruim vijftig mensen aan het onderzoek. 

De rechter-commissaris moet zich woensdag buigen over het voorarrest van H., dat naar alle waarschijnlijkheid met 90 dagen zal worden verlengd. Het onderzoek naar de drie moorden is in volle gang, aldus het OM. Zo’n vijftig mensen werken op dit moment aan de zaak. ,,Er is nauw contact tussen het onderzoeksteam in Den Haag dat de zaak van de Scheveningse Bosjes onderzoekt en het Limburgse onderzoeksteam,” meldt het OM daarover.

Over de achtergronden van de steekpartijen leven, ook bij de nabestaanden van de slachtoffers, nog veel vragen. Antwoorden zijn er echter nog niet. ,,Er leven bij alle betrokkenen veel vragen. Dat beseffen politie en OM zich terdege. Op dit moment kan op de meeste vragen nog geen antwoord worden gegeven. De verdachte zit nog in beperkingen.” Dat betekent dat H. alleen met zijn advocaat contact mag hebben. 

In de war

Onlangs werd wel duidelijk dat H. de afgelopen tijd meermaals heeft aangeklopt bij medische instanties. Volgens forensisch psychologen leed hij aan een psychose. Een politiebron zegt dat H. na zijn arrestatie zo in de war was dat van een zinnig verhoor vrijwel geen sprake kon zijn. Hij moest eerst met medicatie tot bedaren worden gebracht.

Thijs H. ontsnapte vorige week woensdag uit een kliniek in Maastricht, waar hij zich na de moorden op de Brunsummerheide had gemeld.. Hij werd opgenomen op de gesloten afdeling. Vlak voor zijn ontsnapping ging het brandalarm af, mogelijk veroorzaakt door H. zelf.