Volledig scherm
De Haagse as-Soennah moskee. © anp

'Moskeeën moeten zélf radicalisering aanpakken'

Moskeeën moeten de hand in eigen boezem steken om de radicalisering onder moslimjongeren aan te pakken. Dat zegt Abdelhamid Taheri van de Haagse as-Soennah moskee.

Volledig scherm
Abdelhamid Taheri. © Arie Kievit

,,Te vaak wijzen moskeeën naar overheid en politie om radicalisering aan te pakken. Terwijl het probleem alleen kan worden opgelost als het van binnenuit wordt aangepakt,'' aldus Taheri.

Om zijn collega's van andere Nederlandse moskeeën hiervan te overtuigen, houdt hij op 22 mei een grote conferentie in Den Haag. ,,We zullen daar moskeebestuurders een spiegel voorhouden. En ze handvatten bieden hoe radicalisering het hoofd kan worden geboden. Dat kan onder meer door jongeren een alternatief te bieden. Maar dat kost wel veel tijd en energie.''

Directe aanleiding voor de conferentie is een onderzoek van Aboe Ismail, iman van as-Soennah, over de oorzaken van radicalisering. Hij bracht onlangs een boek hierover uit.

Taheri verwacht dat er tussen de 150 en 250 moskeebestuurders en imans op de conferentie afkomen.

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.